DruštvoVirus Korona

Kad država naredi samoizolaciju. Propisi i praksa

Epidemiološka situacija u Srbiji je nestabilna, što pokazuje svakodnevni porast broja inficiranih virusom Kovid-19. Međutim, osim zvaničnih podataka o pacijentima na bolničkom lečenju, o broju inficiranih koji su u samoizolaciji se uopšte i ne govori, a još manje o problemima sa kojima se oni suočavaju.

Našoj redakciji javila se sugrađanka koja je u samoizolaciji od 16. oktobra zbog sumnje na infekciju virusom, iako nema nikakve simptome. Na kućnu adresu joj je stiglo Rešenje u kojem se jasno precizira obaveza svakodnevnog javljanja na jedan od dva ponuđena broja telefona.

“U samoizolaciji sam zbog supruga koji je bio pozitivan i izlečio se. Kao savesna građanaka, odmah po prijemu rešenja sam htela da se javim, međutim, jedan broj je NEPOSTOJEĆI, dok se na drugi broj apsolutno niko nije javljao”, započinje priču sugrađanka (ime poznato redakciji).

 

Foto: S.P.

Posle višednevnog pokušavanja da ispoštuje obavezu javljanja, na zvaničnom sajtu Instituta za javno zdravlje Niš našla je brojeve telefona rezervisane za Kovid pacijente i krenula redom da poziva.

“Ni na jedan broj se apsolutno niko nije javljao. Kad sam htela da dignem ruke od svega javio se izvesni dr Miodrag, posle čega sam bila totalno zbunjena. Rekao mi je da uopšte ne moram da se javljam bilo kome i da je forma Rešenja koje sam dobila važila za period početka epidemije i da je danas nevažeća. Izvinite, kako ja ili bilo ko od nas to može da zna”, kaže sugrađanka, koja je priču podelila sa nama, jer veruje da ima još ljudi koji su u sličnoj situaciji.

 

Foto: S.P.

Koliko samoizolovanih na teritoriji grada Niša u ovom trenutku ima, to niko ne zna. Na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, prema podacima MUP-a Srbije (https://covid19.data.gov.rs/self_isolation) objavljeno je da broj samoizolovanih na teritoriji Niša, zaključno sa datumom 13. oktobar 2020. iznosi 159. Budući da se epidemiološka situacija usložnjava, veruje se da je taj broj sigurno veći.

Ko kontroliše samoizolovane, pitanje je na koje u ovom trenutku nema odgovora. Mada, pitanje svih pitanja je postoji li kontrola onih koji treba da kontrolišu?

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com