Magazin

KAČAMAK – NAJZDRAVIJI OBROK NA SVETU: Ako ga budete spremali po ovom RECEPTU ješćete ga svaki dan!

Palenta ili kačamak je jelo koje je nastalo u severnoj Italiji. Narodni naziv palente je kačamak i od davnina smatrala se seoskim jelom. Veoma zdrava i ukusna, palenta se i priprema veoma lako i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji sa različitim namirnicama.

To je obrok koji je napravljen od belog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na celokupno zdravlje čoveka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

Sastav palente i njene zdravstvene prednosti

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je telu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čoveka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i nejni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i decu.

Zdrav obrok koji će oni obožavati pogotovu ako se iskombinuje sa jogurtom ili nekim povrćem koji mališani vole. Još jedan od razloga što je ovaj obrok idealan za decu je to što palenta sprečava nagli pad imuniteta.

Smanjenje rizika od kancera jedan je od prednosti koje ljudskom organizmupruža palenta. Naučno je dokazano na univerzitetu u Americi da se konzumiranjem kačamaka znatno smanju rizik pojavljivanja ove opake bolesti. Palenta će smanjiti rizik od raka debelog creva, kao i pojavljivanje hemoroida.

Opširnije na www.SrbijaVesti.rs

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com