Društvo

Jutarnjim orezivanjem vinograda i molitvom za rodnu godinu obeležen Sveti Trifun na teritoriji GO Pantelej

Povodom 14.februara, praznika Svetog Trifuna, koji se slavi kao zaštitnik vinogradara i voćara, Gradska opština Pantelej tradicionalno je organizovala prigodnu manifestaciju kojom neguje vekovnu tradiciju voćarsko-vinogradarske proizvodnje i afirmiše istrajne proizvođače, dobre domaćine i porodične podrumare na svom području.

U duhu običaja, praznik se obeležio jutarnjim orezivanjem vinograda i molitvom za rodnu godinu. Domaćin ovogodišnje manifestacije bilo je selo Donji Matejevac gde su se zajedno sa rukovodstvom Opštine Pantelej, sveštenstvom, predstavnicima vojske, policije, gostima i zvanicama, tradicionalno okupili pantelejski vinogradari i voćari.

„Nadam se da će ova godina biti bolja nego prošla. Trebalo bi više da sadimo vinograde, da mladi budu više zainteresovani da bismo imali vino i rakiju i da nastavimo tradiciju starih“, rekao je Nenad Vulić, vinogradar iz Donjeg Matejevca, koji prevashodno gaji sorte grožđa šardone i suvinjon.

Nataša Stanković, predsednica GO Pantelej

Predsednica Gradske opštine Pantelej poželela je vinogradarima i voćarima dobar rod i uspešnu godinu.

„Gradska Opština Pantelej je jedna specifična opština koja na svojoj teritoriji ima 12 sela. Svake godina tradicionalno obeležavamo Svetog Trifuna u čast svih vinogradara, poljoprivrednika, voćara, a prvenstveno vinogradara i ljudi koji se bave gajenjem vinove loze i proizvodnjom vina. Koristim ovu priliku da svim poljoprivrednicima i vinogradarima sa teritorije Opštine Pantelej poželim dobar rod i dobru godinu i da od svog grožđa naprave i dobro vino za naredne godine“, poručila je Nataša Stanković.

Gradski većnik Opštine Pantelej Nemanja Rajković kaže da je praksa Opštine Pantelej da vinogradarima i voćarima pruža priliku da se upoznaju sa tokom proizvodnje vina u drugim vinarijama.

„,Gradska opština Pantelej svake godine upražnjava da obilazi svoje vinogradare i voćare, i u vinarijama se vinogradari edukuju i upoznaju sa načinom proizvodnje vina i rakije. Prošle godine smo obišli dve vinarije, u Prokuplju i „Doju“, tako da su vinogradari videli kakav je tok proizvodnje vina i kako se vino neguje, fermentiše i odlaže u boce“, izjavio je Rajković.

Ovom prilikom, Opština je dodelila prigodne nagrade uzornim domaćinima i proizvođačima iz svih 12 sela na svojoj teritoriji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com