Društvo

Jugoslavija kroz prizmu italijanskog istoričara u Nišu

Pravo sa Međunarodnog beogradskog sajma knjiga u Niš dolazi italijanski istoričar Erik Gobeti. Nišlije će 26. oktobra od 17 sati u EU info kutku biti u prilici da upoznaju nezavisnog istoričara koji izučava Drugi svetski rat i Jugoslaviju u XX veku.

Dugi niz godina Gobeti drži predavanja i konferencije o istoriji Jugoslavije, od Gavrila Principa do današnjih dana. Poslednjih nekoliko godina organizuje posete istorijskim turističkim destinacijama u ex-YU državama.

Ovom prilikom Gobeti će predstaviti svoju knjigu „Sarajevo Rewind“ koja nudi aktuelni prikaz Velikog rata iz ugla Italijana. Bavi se Sarajevskim atentatom kao polazištem za promenu Evrope, tačnije za rađanje Evrope kakvu danas poznajemo.

Nakon promocije knjige biće prikazan Gobetijev dokumentarni film „Partizani, italijanski pokret otpora u Crnoj Gori”. Ovo ostvarenje sastoji se od dirljivih svedočenja poslednjih povratnika italijanskih partizana divizije Garibaldi propraćenih izvanrednim materijalom koje je reditelj pronašao tokom svojih istraživanja. Reč je o jedinstvenom dokumentarnom materijalu, kadrovima nastalim na bojnom polju, u ratnom području.

Prisustvovanje događaju je besplatno ali ga je, zbog ograničenog broja mesta, potrebno najaviti do 25. oktobra do 15 sati na mejl officenis@euinfo.rs ili broj telefona 018/254-461.

O filmu:

Nikšić, Crna Gora, 9. septembar 1943. Čim je svanulo, artiljerac Sante Pelozin, zvani Tarčizio, ispaljuje prvi topovski hitac na kolonu Nemaca koji napreduju ka italijanskim pozicijama. U narednim nedeljama oko dvadeset hiljada italijanskih vojnika odlučuje da se ne preda i da se priključi jugoslovenskom pokretu otporu.

Partizani divizije Garibaldi o kojima govori ovaj dokumentarni film su obični heroji koji su se borili protiv hladnoće, gladi i razarajuće epidemije tifusa, plativši ogromnim patnjama svesni i hrabri izbor strane za koju će se boriti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com