Društvo

Jug Srbije nedovoljno zastupljen u programu RTS-a?

Svakog meseca sa juga Srbije putem pretplate Radio televiziji Srbije ode preko 82.500.000 dinara. Šta za taj novac građani juga Srbije dobijaju i da li je jug Srbije dovoljno zastupljen na programima RTSa, pitanja su koja su bila predmet istraživanja u okviru projekta “Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a”.

Ostraživanje je pokazalo da od 735 analiziranih priloga emitovanih u centralnoj informativnoj emissiji RTS-a Dnevnik, samo 5,4 posto informacija, odnosno 40 priloga bilo je sa juga Srbije, dok se 45,5 posto odnosilo na Beograd. Najveći broj sagovornika bilo je iz Beograda 39,9 dok je sa juga govorilo njih 86, što predstavlja 6,4 posto.

O tome je bilo reči in a tribini koja je održana na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu. O pomenutoj temi govorili su profesor dr Zoran Jovanović, autor publikacije, docent dr Jelena Vučković, profesorka Medijskog prava na univerzitetima u Nišu i Kragujevcu, Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju i Zorica Miladinović, dopisnica lista Danas. U razgovoru na tribini učestvovati su i predstavnici medija, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i građani.

Upravnica Centra za medijska istraživanja profesorka doktorka Marija Vujović je zaključila da je generalni zaključak monitoringa i ankete da građani juga Srbije smatraju da RTS ne prepoznaje javni interes ovog dela zemlje i da ne ostvaruje interes građana i građanki koji ovde žive. Nadam se da će se to promeniti i da će ovo istraživanje imati uticaj na to.

“Rezultati publikacije su očekivani. Ovakva istraživanja su i ranije rađena. Mi smo ova istraživanja ponovili. Ispitano je 1000 građana sa juga Srbije, iz Vranja, Pitota, Leskovca i Niša. Na osnovu rezultata koje smo dobili možemo reći da nas neće zadiviti. Ono što je nama važno, otvaraju veoma jasno i dobro vrata za dijalog . Iz tih rezultata može da se vidičime su građani nezadovoljni . Pre svega nezadovoljni su time što su teme koje su od životne važnosti i značaja za njih veoma malo zastupljene i često su teme koje su eksponiraju političke, ili teme o izgradnji , ili o skandalima kriminalu i slično”, kaže dr Zoran Jovanović, autor punlikacije “ Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a”.

Za novac kolju ulažu u javni servis građani sa juga Srbije dobijaju minimalne informacije smatra i Danijel Dašić , programski direktor Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

“Nekada smo imali Radio Beograd i televiziju Beograd koji su pokrivali više tema i događanja širom Srbije nego što sada radi Radio televizija Srbije. Građani Niša i juga Srbije se pitaju zašto daju mesecno 82 ipo miliona dinara za pretplatu. Imaju osećaj da ne dobijaju natrag dovoljan nivo informacija koji bi bio adekvatan tom uloženom novcu . Vrlo jednostavna analiza pokazuje da je samo nekih pet procenata informativnih i ostalih emisija na RTSu pokriva teme od značaja za građane juga Srbije. To pokrivanje je uglavnom vezano za posete zvaničnika , nekih događaja koji u na nivou tragedije ili karakterističnih dešavanja, što nije svakodnevni žovot u ovom regionu”, kaže Dašić.

On je govorio i o mogućnostima da se stvari pokrenu na bolje.

“Za početak da ljudi budu svesni da izdvajaju novac , da je to javni servis, da je potrebno da se javni servis bavi svim temama . Svi smo pomalo zaboravili i vremenom izgubili osećaj da je jednog dana pre sedam, osam godina pokrenuta “Kragujevačka inicijativa“ gde je sama Vlada stala iza toga da postoje regionalni servisi jer postoje tehničke mogućnosti u okviru nove digitalizacije i da mogu svi regioni da imaju svoj serviskoji bi se bavio temama od značaja za stanovnike tih regiona”, smatra Danijel Dašić.

Podaci do kojih se došlo predstavljeni su u publikaciji koju je uradio profesor dr Zoran Jovanović sa Filozofskog fakulteta i koja je predstavljena na ovom fakultetu.

Ovakve tribine , razgovori sa građankama i građanima, kao i predstavljanje publikacije održaće se i u Pirotu, Leskovcu i Vranju a potom će se preporuke predočiti Upravnom odboru i Programskom savetu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com