Društvo

Jovanović podneo ostavku u Savetu za zaštitu potrošača zbog protivzakonitog poskupljenja struje

Predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša Jovan Jovanović podneo je danas ostavku na članstvo u Savetu za zaštitu potrošača – krajnjih kupaca električne energije JP “Elektroprivreda Srbije”, zbog kako je naveo, protivzakonite odluke EPS-a o poskupljenju struje.

Jovanović je rekao da je odluka o poskupljenju struje doneta protivzakonito jer nije dobijeno mišljenje Saveta za zaštitu potrošača.

 

Jovan Jovanović, predsednik Centra za zaštitu potrošača “Forum”

“Zakon o zaštiti potrošača predvidja u članu 83 da su trgovci koji pružaju uslugu od opšteg ekonomskog interesa dužni da osnuju savetodavna tela u koja će biti uključeni predstavnici udruženja i saveza potrošača. Zakon takodje propisuje da se odluke o poskupljenju donose po dobijanju mišljenja tih tela i to na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način. Savet za zaštitu krajnjih kupaca električne energije JP Elektroprivreda Srbije (EPS), za čijeg je predsednika odredjen v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić, za 22 meseca postojanja nije održao ni jednu sednicu, niti je usvojio pravilnik o radu. Odluka o poskupljenju električne energije doneta je bez mišljenja Saveta”, istakao je Jovanović.

On je rekao da će struja od 1. decembra zapravo poskupeti za 7,5 odsto, a ne za 3,9 odsto kao što je to objavljeno, zato što je uvedena akciza i naknada za unapredjenje energetske efikasnosti.

“Kao glavno ekonomsko opravdanje za poskupljenje struje navodi se to što cena dugo nije menjana, kao da postoji bojazan od zastarevanja cene. Da li je cena roba pa može da se ubajati”, upitao je Jovanović.

Prema njegovim rečima EPS stalno ističe da je cena struje u Srbiji najniža u Evropi, medjutim, kako je istakao, “neprihvatljivo je uporedjivanje cene električne energije sa cenama zemalja Evropske unije bez istovremenog uporedjivanja zarada”.

“Prema istraživanju Eurostata u odnosu na kupovnu moć, potrošači u Srbiji plaćaju električnu energiju isto kao potrošači u Francuskoj, a više u odnosu na potrošače u Švedskoj i Finskoj. EPS je završio 2016. godinu kao sedma najuspešnija kompanija jugoistočne Evrope. Vršilac dužnosti direktora Milorad Grčić izjavio je za “Poslovno jutro” da je dobit EPSa- samo u prvom kvartalu te godine iznosila 13,6 milijardi dinara. Tome treba dodati i da je EPS jedan od najvećih sponzora sportskih klubova u Srbiji. To ukazuje da je neodrživa priča da Srbija ima najjeftiniju električnu energiju u Evropi”, izjavio je Jovanović.

On je rekao da zbog svega navedenog podnosi ostavku na članstvo u Savetu.

“Ne dozvoljavam zloupotrebu svog imena u telima koja imaju veliku odgovornost, a u suštini postoje samo na papiru”, rekao je Jovanović.

PROČITAJTE JOŠ:

Poskupljuje struja za domaćinstva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com