Društvo

Jovanović: Metodologija računanja broja noćenja ne prikazuje realno stanje broja turista u Niškoj Banji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Niš je u toku prošle godine posetilo za 9,4 odsto domaćih, a 10,2 odsto stranih turista više u odnosu na 2018. godinu. Niška Banja je, međutim, prema tim podacima zabeležila pad broja turista za 16,3 odsto.

Predsednig Gradske opštine Niška Banja Dejan Jovanović ističe da metodologija računanja broja noćenja ne prikazuje realno stanje, jer je od 1. jula 2019. godine promenjen i način plaćanja boravišne takse za fizička lica koja izdaju svoje smeštaje.

“Svih ovih godina i u prvoj polovini prošle, fizička lica plaćala su boravišnu taksu za svaku osobu koja dođe. Od 1. jula je Ministarstvo finansija donelo novi propis da se boravišna taksa plaća u paušalnom iznosu. I to važi i za opštine prvog stepena razvijenosti, a Niška Banja se tako i vodi. I to je najviši iznos boravišne takse od 3.300 dinara, koji se plaća u paušalnom iznosu”, rekao je Jovanović.

On dodaje da zbog ovakvog načina plaćanja boravišne takse, privatni stanodavci, od 1. jula 2019. nemaju obavezu da dostave statistiku o broju gostiju koji su imali.

“Zbog svega toga Republički zavod za statistiku ne poseduje informacije o tačnom broju gostiju u privatnom smeštaju za drugu polovinu godine. Jer kako objasniti da od januara do juna imamo rast, a od jula do decembra, kada nam je najveća sezona, imamo pad broja domaćih turista. I druga činjenica, imamo 44% rast stranih turista, ali to je zato što je stanodavac u obavezi da prijavi stranog turistu. Nemoguće je da stranci dolaze više, a da su domaći turisti zaboravili na Nišku Banju”, kazao je Jovanović.

On je dodao da je u Niškoj Banji mnogo privatnih smeštaja, dok druge banje poseduju velike hotele, te se ne može praviti poređenje.

“Ovaj način plaćanja boravišnih taksi ne odnosi se na pravna lica. Hoteli i dalje imaju obavezu da prijave svakog gosta. U banjama gde preovlađuju pravna lica, a to je većina banja, oni i dalje vode stvarnu evidenciju. Takvih hotela u Niškoj Banji nema, ovde preovlađuju privatni smeštaji i zbog malopre pomenute metodologije, prikazuju se takvi statistički rezultati”, objašnjava Jovanović.

Predsednik GO Niška Banja na kraju je dodao da se u Niškoj Banji trenutno radi na izgradnji infrastrukture, što će prepoznati i investitori, a to će za rezultat imati još više posetilaca u narednim periodima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Pa i ja sumnjam u statistiku. S obzirom na to koliko je sve pusto i sablasno u bilo koje doba godine, iznenađuje me svaka cifra preko 0.

  2. statistika je cudo i mislim da je banja dobro prošla sa statisticke strane, kad odes u banju i pogledas onaj krs, blato, ruine, pustolija gde god da se okrenes, navedite predsednice u koji hotel covek da odsedne jer ga nema, tako da je 0 dobra…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com