DruštvoPolitika

Koalicija Niš, moj grad: Devet godina vlasti i neispunjenih obećanja

Na sednici u Skupštini Grada Niša koju su održali odbornici koalicije “Niš, moj grad” govorili su o radu vlasti proteklih godina i trenutnom položaju niškog aerodroma.

 

“Ovih dana je punih devet godina od kad je Srpska napredna stranka došla na vlast u Nišu. I dete sa devet godina pođe u treći razred, odrasta i sazreva, nauči slova i napreduje u životu, a evo već deseta godina mi ne vidimo da se izborna obećanja o reformama i boljem životu ispunjavaju. Molimo vas da kažete šta je to reformisano i unapređeno u ovom gradu“, kažu odbornici koalicije „Niš, moj grad“ u Skupštini Grada Niša.

Odbornik Branislav Jovanović kaže da Grad karakteriše bezbroj obećanja koja nisu realizovana, a sistem javnih preduzeće ne funkcioniše, kako kaže, „zaribao je“, pa su ukupni gubici što javnih preduzeća, što Grada blizu četiri milijarde dinara.

“U gradu se ništa kapitalno ne radi, stanje u opštinama katastrofalno. Urađen je Klinički centar i Naučno tehnološki park, ali je zato  niški aerodrom, koji mnogo više vredi, poklonjen Beogradu. Jedino su u Nišu dva mosta zatvorena, to nema nigde u svetu, mostovi se svuda otvaraju. Trg Kralja Milana zidaju dve godine, kao Skadar na Bojani da rade, i niko ne odgovara“, naglašava Jovanović.

Odbornik Miodrag Stanković kaže da je kada je Srpska napredna stranka preuzela vlast  odmah usvojen Zakon o radu po kome su radnicima oduzeta sva prava, a gazdama dato da o svemu odlučuju. Gradsko rukovodstvo kaže da su najvažnije strane investicije, a mladi ljudi nam rade na trakama dok je cena rada najniža u regionu. Smanjene su plate i penzije, uvedeni su beležnici, regrutovani izvršitelji i enormno uvećan porez. Iz analize završnog računa Grada Niša jasno se vidi da je porez na imovinu veći čak za 300% u odnosu na 2012. godinu.

Foto press: Miodrag Stankovic

Komunalni sistem je potpuno urušen, a  zvanični podaci pokazuju da je ukupna zaduženost niških preduzeća veća od 1,5 miljardi dinara. Sa druge strane Grad ne izvršava svoje obaveze prema preduzećima. Urbanizam i izgradnja mogu da se pohvale vešerajem na tvrđavskom mostu, kružnom tokiću kod Imidža, 200 metara trotoara na Somborskom bulevaru“, ističe on.

„Ako bi mene neko pitao ima li nešto da je ova vlast uradila kako valja, ja bih rekao nema“, nadovezuje se Dragoslav Ćirković, šef odborničke grupe „Niš, moj grad“.

Foto press: Dragoslav Cirkovic

On kaže da je ova vlast napravila jednu vremensku rupu i ističe da ko god bude došao posle njih imaće ozbiljne probleme kako i na koji način da podigne ovaj grad u proivrednom, kulturnom miljeu ili bilo kojoj drugoj vrednosnoj jedinici. Kaže i da je sve ono što je imalo nekog smisla ova vlast utopila potpuno.

“Ovaj grad se muči sa izmišljenim radovima na Trgu Kralja Milana, to je pogrešna investicija u pravom trenutku. Biti dobar domaćin znači da tačno u svakom sekundu znate kako da upotrebite budžetska sredstva i da taj novac vratite onima kojima pripada, a to su građani. Sve u svemu jedna velika nula i preka potreba da ova vlast završi sve ono što je pokušala da napravi, a jednostavno to nije njen fokus. Njihov najbolji rezultat je da budu opozicija“, zaključuje Ćirković.

Odbornici dodaju na kraju:

“Mi se razlikujemo od drugih, jer se i pored izazova nismo raspali kao odbornička grupa, evo već drugi mandat. Nismo na tržištu kao drugi, a razlikujemo se i po tome što uočavamo probleme, nudimo rešenja i imamo kadrove koji mogu već u prvoj godini vlasti da preokrenu na bolje situaciju u gradu.”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com