Obrazovanje

Jovan Milić: Sedmi Forum mladih naučnika ipak u maju!

Jovan Milić, omladinski aktivista i osnivač Foruma mladih naučnika, najavio je da će se ovogodišnji sedmi po redu Forum mladih naučnika održati u maju mesecu, umesto ustaljenog termina u martu. Preciznije, sedmi Forum mladih naučnika održaće se 21. maja.

 

„Iako je do sada bila tradicija da se Forum održava u martu mesecu u sred takmičarske sezone, ove godine smo doneli odluku da Forum realizujemo u maju mesecu. Sam koncept Foruma je takav da je nemoguće da se realizuje u digitalnom formatu. Tu je dosta pratećih programa, ali i živa reč puno znači i iskreno se nadam da će do maja pandemija da se stiša“, izjavio je Milić.

On dodaje i to da će ovogodišnji Forum biti međunarodnog karaktera:

„Šest godina Forum mladih naučnika predstavlja brend Niša i okuplja mlade talente iz čitave države. Ono najbolje što naša država ima dolazi u naš grad i predstavlja se. Od ove godine smo se odlučili da uključimo mlade talente iz čitavog sveta i uveren sam da ćemo uz podršku svih građana Niša dodatno ojačati ovaj događaj“.

Foto: privatna arhiva

Inače, Forum mladih naučnika osnovan je kada je Jovan bio učenik i takmičar srednje Mašinsko tehničke škole „15.maj“ u Nišu. Događaj su pokrenuli sami učenici sa željom da se pomogne drugim mladim talentima i da se glas mladih čuje. Države domaćini Foruma mladih naučnika do sada su bile: Srbija, Nemačka, Izrael, Meksiko, Kazahstan, Australija. Pored radnog dela Foruma u holu Univerziteta se po tradiciji realizuje i mini sajam države domaćina.

Jovan Milić

„Svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem i vrlo je zanimljivo da uporedimo obrazovne sisteme drugih država, da vidimo kako se mi možemo popraviti i unaprediti. I ove godine je izabrana država domaćin Foruma, a tu državu su, kao i prethodne izglasali sami posetioci Foruma“ – kaže Jovan Milić i dodaje da će ove godine tema Foruma biti jako inspirativna: „Tema ovogodišnjeg Foruma jeste: – Mladi talenti – uspeh i izazov – , već nekoliko nedelja pravimo spisak potencijalnih učesnika i mogu vam sa sigurnošću reći da je prošla godina, barem po pitanju osvojenih medalja na takmičenjima u znanju, zaista bila plodonosna. Puno je mladih ljudi osvojilo zlato, srebru, bronzu na internacionalnim ali i domaćim olimpijadama. Potrudićemo se da napravimo najbolji mogući izbor što se tiče ovogodišnjih govornika.“

Slogan ovogodišnjeg sedmog po redu Foruma mladih naučnika je: #svetidenapred

„Svet ide napred je slogan ovogodišnjeg Foruma i upravo tako, pandemija nas je možda zaustavila na kratko, ali snaga čovečanstva, snaga nauke je velika i uveren sam da ćemo u drugom kvartalu ove godine svi mi da živimo one naše živote, a da ćemo takozvanu – novu normalnost – zaboraviti. Jako sam srećan da će od ove godine Forum mladih naučnika realizovati neki novi klinci, podmladak naše organizacije, ja ću uvek biti tu da ih usmerim, ali vreme je za neke nove početke. Tako da sa nestrpljenjem čekam da vidim kako će se oni snaći, a uveren sam u njihov uspeh“ – zaključuje Jovan.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com