EkonomijaVideo

Još uvek aktuelni programi Nacionalne službe. Najviše interesovanja za stručnu praksu

Svi konkrusi Nacionalne službe za zapošljavanje za koje je sredstva izdvojila Vlada Srbije još uvek su aktuelni. Osim ovih od 1. juna u toku su i novi lokalni akcioni planovi za zapošljavanje.  Nacionalna služba za zapošljavanje potpisala je sporazume sa čak 12 lokalnih samouprava, među kojima je i grad Niš.

 

Grad Niš je ove godine izdvojio oko 40 miliona dinara i od Nacionalne službe za zapošljavanje je dobio još oko 30 miliona, tako da je ukupno na raspolaganju 70 miliona dinara za aktivnu poligtiku zapošljavanja.

“Ove godine finansiraće se aktive mere kao što su stručna praksa, mera samozapošljavanja, mera pripravnika sa visokom stručnom spremom, otvaranje novih radnih mesta za teže zapošljive kategorije, sticanje praktičnih znanja i javni radovi za osobe sa invaliditetom”, rekla je zamenica direktora NSZ-Filijala Niš Nataša Stanković.

Grad je izdvojio i dodatna sredstva za tehničku podršku od Nacionalne službe za sprovođenje mera javnih radova i za ostala lica.  Ova mera je u toku. Ona je krenula u toku vanrednog stanja, tako da su oni koji su bili angažovani na taj način volontirali su za vreme vanrednog stanja ili su bili angažovani u kovid bolnicama.

Poslodavci najviše koriste meru stručna praksa, istkla je Stanković i dodala da se ona odnosi najčešće za mlade ljude.

Što se tiče otpuštanja radnika za vreme vanrednog stanja, odnosno u toku pandemije koronavirusom, Stanković kaže da su oni mogli to da prate samo na osnovu novog prijavljivanja na evidenciju i kroz podnošenje zahteva za novčanu nadoknadu.

“Za novčanu nadoknadu smo primili 1100 zahteva i kada smo upoređivali te podatke možemo da kažemo da on nije odstupao u odnosu na januar mesec kada nije bilo vanrednog stanja”, rekla je Nataša Stanković.

 

Ona je rekla da je broj nezaposlenih lica koja su na evidenciji Nacionalne službe smanjio i to za 10.000 u odnosu na isti period 2014.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com