Virus KoronaZdravlje

Još tri osobe preminule od koronavirusa u Srbiji

Nazire se kraj epidemije

U Srbiji su od koronavirusa preminule još tri osobe, čime je ukupan broj žrtava povećan na 218.  Kod 10.176 osoba je do sada potvrđen virus, saošteno je danas na konferenciji za novinare.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 5.012 osoba, a pozitivno je bilo njih 62.

Na respiratorima je iz dana u dan sve manje pacijenata, danas je ukupno 29, 10 manje nego juče.

Procenat smrtnosti je 2,14%. Hospotalizovana su 1.123 pacijenta, izlečeno je 3.290.

U Srbiji se nazire kraj epidemije virusa korona, ali je još rano reći kada će to i biti, izjavio je direktor Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović.

On je naveo da se ovo neće završiti u maju nego će biti novoobolelih i tokom juna, možda i duže, ali, kaže, epidemija se smiruje, prošlo je najgore i sve mere koje su uvedene dovele su do toga da se broj obolelih smanjuje.

Sa druge strane, dodao je Stevanović, pojava novih žarišta je nešto što je očekivano i što će se dešavati i narednih nedelja i što zahteva oprez.

Može se očekivati ponovni porast broja obolelih, ako se ne budu poštovale mere prevencije u zatvorenom prostoru, a nova žarišta će svakako uticati na povećanje ukupnog broja obolelih – istakao je Stevanović.

On je dodao da je pojava novih žarišta i razlog zbog čega se ne smanjuju kovid kapaciteti, jer zdravstveni sistem mora biti spreman za svakog obolelog.

“Ono što je najbitnije jeste da vidimo kako će sa popuštanje mera, ali i naše ponašanje odrziti na ukupan broj obolelih, to ćemo videti za pet do sedam dana”, rekao je Stevanović.

 

On je dodao da je Srbija ušla u desetu nedelju epidemije i može se očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan odsto.

Veliki broj zaraženih u leskovačkoj Juri

Trenutno je hospitalizovano 56 radnika Jure iz filijale u Leskovcu, ostali čekaju na rezulate da li su pozitivni na korona virus, rekao je Dr Predrag Kon na konferenciji za medije.

Kako je naveo, u Leskovcu je u bolnici 113 pacijenta, čeka se rezulat njih 7, a od ukupnog  tog broja je 56 radnika iz Jure, precizirao je.

Među tih 113 ljudi je i 5 je zdravstvenih radnika koji čekaju drugi negativan test za povratak na posao.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com