Obrazovanje

JOŠ JEDNA POBEDA NIŠKIH SREDNJOŠKOLACA: Aleksandrin i Veljkov robot, projekat budućnosti

Aleksandra i Veljko Aleksić, učenici Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu osvojili su, treći put za redom, prvo mesto na državnom takmičenju iz robotike koje je juče održano na Institutu za fiziku u Kragujevcu. Ovog puta su se predstavili žiriju na takmičenju svojim projektom Ava Roverom V1, a zajedno sa njima takmičenju je prisustvovao i njihov profesor i mentor Predrag Šubarević.

 

„Konkurencija je bila izuzetno jaka i dovoljno je samo da napomenem da su nas na takmičenju sačekale čak tri ekipe sa robotima i jednim CNC što, moram to da priznam, nismo ni sestra ni ja očekivali. I pored toga uspeli smo da opravdamo poverenje, a osvajanjem prvog mesta naš trud i rad su u potpunosti isplatili“, kaže Veljko Aleksić.

Niški srednjoškolci, sestra i brat, Aleksandra i Viljko, su se predstavili samohodnim višenamenskim robotom.

„U pitanju je robot koji može biti upotrebljen u bilo kojoj industriji. Na sebi poseduje HD IP kameru preko koje može da se preti njegovo kretanje i rad. Trenutna njegova nemena je dekontaminacija terena i objekata u Kovid situaciji“, objašnjava Veljko Aleksić.

Pored UV lampi , njihov robot na sebi sadrži i mlaznicu sa raspršivačem koja prska dezinfekciono sredstvo iz rezervoara koji rover na sebi poseduje.

„Dodatna funkcija mu je primena u protivterorističkim dejstvima za izviđanje, proveru terena na mine i bojne otrove ali može da se koristi i za pregled vozila ukoliko se posumnja da u njima ima eksploziva. Senzor koji rover ima može da detektuje metan, propan, butan, heksan, ugljen monoksid i ostale bojne otrove od kojih većina nemaju ni ukus ni miris“, dodaje Veljko Aleksić.

Foto: privatna arhiva

Pored svega ovoga, nosivost rovera je 80 kilograma tako da u industriji može da služi i kao transportni manipulator.

„Svaka njegova funkcija je pogramibilna i kontroliše se android aplikacijom koju smo napravili“, zaključuje Veljko.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com