Virus KoronaZdravlje

Još 33 osobe zaražene u staračkom domu

U privatnom staračkom domu “Eskulap” u Nišu, u kojem je proteklih dana koronavirus potvrđen kod dvoje zaposlenih, ta bolest je danas potvrđena kod 30 korisnika i tri radnika, izjavio je epidemilog dr Branislav Tiodorović. On je za RTS rekao da je u toku prebacivanje obolelih u Klinički centar Niš.

Kaže da virus na jugoistoku Srbije nije aktivniji nego u ostalim delovima, već je počela da se razvija plima oboljevanja koja je kasnila nedelju dana. Krizna situacija u Nišu nastala je, kako je rekao, pre svega zbog problema u Gerontološkom centru.

“To je u potpunosti poremetilo situaciju i našli smo se u drugačijoj situaciji nego do tada. Pre toga smo mislili da smo u povoljnijoj situaciji jer je broj pacijenata u KC i na respiratorima bio manji. Imali smo naznaku povoljnije situacije”, rekao je Tiodorović.

Zaraženi iz Gerontološkog centra su, podestio je, prebačeni u Klinički centar Niš istog dana. Tiodorović kaže da imaju uglavnom lakše kliničke slike. Ipak, troje pacijenata je umrlo.

Epidemiolog je napominuo da su najveći problem objekti za smeštaj i boravak lica sa posebnim potrebama i da to zahteva posebnu pažnju.

Podsetimo, juče je formiran Štab za upravljanje krizom u Nišavskom i Topličkom okrugu. Tidorović je za RTS istakao da je on sastavljen od najupućenijih osoba na čelu sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

“U štabu su epidemiolozi, infektolozi predstavnici različitih službi. Zadatak štaba je da pruži ocenu i predloži hitne mere za sprečavanje epidemije u tom delu Srbije”, kazao je Tiodorović.

Stari deo Kliničkog centra skoro je popunjen, a u novi deo smešteno je 212 pacijenata. Na raspolaganju je još 460 postelja, a tu je i bolnica u Leskovcu sa 200 postelja, tvrdi Tiodorović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com