Servisne

JKP “Naissus”: Velika količina padavina prouzrokovala kratka zadržavanja vode na pojedinim lokacijama u gradu

U ponedeljak je pala ekstremna količina kiše u kratkom vremenu što je uzrokovalo maksimalno opterećenje kanalizacionog sistema u Nišu. Usled velike količine padavina došlo je do kratkog zapušenja na pojedinim lokacijama (Ledena Stena, Učitelj Tasina ulica, Zetska i još neke), ali je sva voda nakon pola sata otišla sa ulica što znači da sistem funkcioniše osim u momentu kada ogromna količina kiše se sruči na prostoru grada i to nijedan kanalizacioni sistem u trenutku ne može da prihvati, poručuju iz JKP “Naissus”.

“Primera radi naši merači protoka su izmerili da je u momentu ekstremnih padavina prolazilo 80.000 litara u sekundi i da bi bilo jasno kolika je to količina vode, uporedićemo sa prosečnim protokom za grad Niš koji iznosi 1.200 do 1.300 litara u sekundi. Svedoci smo da je pre nekih mesec dana ovakva kišna stihija pogodila Beograd, ali nismo imali toliko vode i takav kolaps kao što je bio slučaj u glavnom gradu”, piše u saopštenju JKP “Naissus”.

Oni dodaju da je kanalizacioni sistem u funkciji, još je dodatno proširen kolektorom na Palilulskoj rampi koji je prošle godine urađen.

“Kako dolazi do vremenskih i klimatskih promena, što nije bilo prirodno stanje na ovim prostorima u ranijem periodu, napominjemo da naši sugrađani počnu da razmišljaju o ugradnji individualnog zaštitnog uređaja koji se zove povratna klapna a koji ima zadatak da u kanalizacionoj priključnoj šahti spreči vraćanje fekalnih voda u delu cevi prema kući kada dođe do ovakve ekstremne situacije”, poručuju iz JKP “Naissus”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com