Ekonomija

JKP Naissus svakodnevno obavlja poslove održavanja vodovodne i kanalizacione mreže, uz neprekidnu kontrolu kvaliteta pijaće vode

Uprkos tome što je prošla godina bila veoma uspešna kada je u pitanju izgradnja i rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže, u Nišu situacija još uvek nije sjajna. Najveći problem predstavljaju instalacije, koje su stare i preko 30 godina, pa se ovom preduzeću broj intervencija na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži utrostručio. Ove godine, direktor JKP Naissus Igor Vučić najavljuje veća invensticiona ulaganja.

U 2018. godini završeni su radovi na izgradnji južnog kolektora, na lokaciji Lozni kalem, rekonsruisana je vodovodna i kanalizaciona mreža na potezu Aleksandra Medvedeva i Daničićeve ulice, radilo se i u rubnim delovima grada.

Direktor JKP Naissus Igor Vučić najavljuje ambiciozne planove i za 2019. godinu. Kao najbitnije invensticije ističe rekonstrukciju agregatora i pumpnih stanica na potezu Ljuberađa – Babušnica. Vrednost radova je 30 miliona dinara, a biće završeni za dve godine. Kaže i da će biti stavljeno u funkciju izvorišta Pešter, kojim bi se ponovo moravski sistem osposobio da iz sopstvenih izvora obavlja funkciju vodovodnog sistema.

“Na ovom potezu biće saniran cevovod od same kaptaže do rezervoara Miljkovac dužine 1.600 metara. Ta invensticija je vredna 12 miliona dinara”, rekao je direktor JKP“Naissus“ Niš.

Planiraju se i radovi na antikorozivnoj zaštiti sistema na samom izvorištu Medijana, koja nije obavljana više od tri decenije. Ukupna vredost ovih radova je 26 miliona dinara, a trebalo bi da budu završeni u naredne tri godine. Vodovod planira i zaštitu cevovoda u Koritničkoj reci, sanaciju korita i kanala i izgradnju zaštitnih zidova. Ukupna vrednost ovih radova je približno 3,5 miliona dinara. Sanaciju platoa i izgradnju kanala izvorišta Mokra, približne vrednosti od 1,5 miliona dinara.

Vučić je podsetio da smo prošle godine imali jake bujične vodotokove, koji su narušili platoe na samom izvorištu.

“Mi moramo to da saniramo, kako bi u narednom periodu imali stabilno funkcionisanje i ovih izvorišta”, napominje prvi čovek niškog vodovoda. Ipak, kaže da je glavni invenstitor kada je izgradnja u pitanju Grad.“U planu je rekonstrukcija vodovodnog sistema u selu Sečanica. U programu izgradnje su dodati Knez Selo i Gornji Matejevac. Povereni posao izvršićemo kvalitetno i u predviđenom roku, na osnovu naše spremnosti, tehničke i kadrovske da odgovorimo zadatku do kraja godine“, istakao je direktor Vučić.

Ono što je dobro da je grad posle niza godina izašao iz zone nelikvdnosti i da se rasteretio nekih obaveza koje nisu izmirivane na vreme. Ova godina će biri prva u kojoj će Grad izdvojiti značajna sredstva od blizu 400 miliona dinara za sanaciju gradske vodovodne i kanalizacione mreže.

“To je ono što je Naissusu nedostajalo svih ovih godina. Invensticiona vrednost je bila na vrlo niskom nivo. Ove godine invensticije samog preduzeća iznosiće 110 miliona dinara, ali i sa već ugovorenim vrednostima za naredne godine ukupna invensticiona vednost biće 180 miliona dinara”, napominje Vučić.


U toku su radovi i na rešavanju problema vodosnabdevanja u naselju “Šljaka“

Najveće havarijske probleme JKP Naissus imalo je upravo u naselju Šljaka. Ekipe niškog vodovoda su u poslednje dve godine samo u ovom naselju intervenisale 300 puta, što bi značilo da su svaki drugi dan bile u tom naselju. Vučić najavljuje da će ove godine biti otklonjen problem, star gotovo 30 godina i nada se da će u budućnosti, bar za isti period godina naselje Šljaka imati jednu stabilnu situaciju u vodosnabdevanju.

“Kada je naselje Šljaka u pitanju projektom je predviđena rekonstrukcija vodovodne i izgradnja dela nedostajuće kanalizacione mreže u 19 ulica i nekoliko prilaza. JKP Naissus je u 2018. godini uradio I fazu tog projekta, odnosno 5 ulica i dva prilaza u ukupnoj dužini od 950 metara. Izvršena je rekonstrukcija primarnog voda i sve priključne veze na tom potezu”, podsetio je Vučić.

U toku je tender za drugu fazu radova na kojem učestvuje JKP Naissus i nada se da će dobiti posao. Druga faza predviđa izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u ukupnoj dužini od 1000 metara. Nakon te ostaće još jedna faza radova dužine 235 metara, čiji je završetak planiran do kraja jula.

“Nama su svakako poznata sva akutna stanja na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži u Nišu. Problem nam predstavljaju i nekoliko takozvanih uskih grla, kao što je jedan potez u Gornjoj Vrežini od 500 metara, ali i u određenim delovima grada u manjim deonicama ispod 100 metara. Naissus će u ovoj godini pokušati da reši najveći deo tih problema iz sopstvenih sredstava. Tačno znamo gde su te neuralgične tačke, šta i gde treba da se sanira”.

Najveći problem instalacije mreže, stare i preko 30 godina

Kao najveće probleme Vučić ističe starost mreže. Vodovodna mreža u Nišu stara je i preko 35 godina, tako da iz godine u godinu možemo očekivati sve veći broj intervencija.

Poređenja radi JKP Naissus je na vodovodnoj mreži 2016. godine imao 2.760 intervencija, 2017.- 7850, da bi prošle godine broj intervencija dostigao cifru od blizu 15.000.

Foto: JKP Naissus

“Moram reći da nije samo porast havarijskoih stanja uzrok povećanja broja intervencija, već je i organizaciono bilo uslovljeno da se na što više lokacija preventivno utiče da ne dođe do nekih većih havarija”, objašnjava Vučić i dodaje da i u ovoj godini očekuje oko 15.000 intervencija, kada je održavanje vodovodne mreže u pitanju.

Ista je situacija i na održavanju kanalizacione mreže koju često nesvesno zapostavljamo u našoj priči, kaže Vučić, ali je i to veoma bitan aspekt komunalnog sistema u našem gradu.

“Samo održavanje te mreže je veoma zahtevno jer uslovljava angažovanje specijalnih vozila. Ne možete obavljati intervencije i rešavati te vrste problema sa konzervativnim tehničkim rešenjima”, napominje prvi čovek JKP“Naissus“-a.

U 2018. godini Naissus je utrostručio broj intervencija na kanalizacionoj mreži, pa ih je bilo blizu 12.000. Tu se pre svega misli na veći broj čišćenja slivnika.

“Sa čišćenjem slivnika ćemo nastaviti i u 2019-toj. Za ovu godinu u planu je 16.000 intervencija. Na taj način želimo da 12.500 slivnika u našem gradu očistimo, kako usled velikih padavina, ne bi imali problema koje smo imali do sada. To je uzrokovalo da se na saobraćajnicama zadržavala atmosferska voda i pravila jezera, što je našim sugrađanima otežavalo svakodnevno funkcionisanje. Zbog toga svakodnevnim radom ulažemo dodatne napore na održavanju mreže i čišćenju slivnika jer nastojimo da smanjimo, a vremenom i iskorenimo takve pojave”, kazao je Igor Vučić.

Niš pije zdravu i tehniči ispravnu vodu

“Za naše sugrađane je najbitnije da znaju da je JKP Naissus sistem koji radi 24 sata, 7 dana u nedelji, 365 dana u godini, i ima preko 300.000 korisnika. Uzorkovanje pijaće vode se obavlja svakodnevno, sa preko 40 uzoraka na dnevnom nivou. Svi uzorci su hemijski ispitani i ja slobodno mogu da kažem da naši građani piju zdravu i tehnički ispravnu pijaću vodu”, zaključio je direktor JKP “Naissus“ Igor Vučić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com