Društvo

JKP „MEDIANA“ NABAVILO NOVU MEHANIZACIJU: Očistićemo svaki delić grada

Javno komunalno preduzeće „Mediana“ je uz pomoć grada Niša nabavilo pet kamiona autosmećara za odvoz otpada, pet kamiona kipera za potrebe zimske službe i četiri velike i tri male čistilice za javnu higijenu u gradu. Vrednost nove mehanizacije 1,5 miliona evra, a novac za kupovinu je izdvijio grad Niš.

Nabavljeni su i raonici koji se montiraju po potrebi, kao i posipači koji se, takođe dodaju kamionima u vreme zimskih meseci, a koji su najsavremeni u svetu. Nova flota vozila JKP „Mediana“ je predstavljena javnosti, a tim povodom je ovo preduzeće posetio i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

„Od zaposlenih u „Mediani“ smo mogli da čujemo da se radi o najmodernijoj i specijalnoj opremi koja sada postoji u svetu čija je vrednost 222 miliona dinara i da će, zahvaljujući ovoj opremi svaka ulica u gradu biti redovno čišćena. To je garancija i za lepši izgled grada, brige o zelenilu i svega onoga što je u nadležnosti „Mediane“. Ono što je sigurno to je da grad i prema Mediani i prema svim drugim preduzećima redovno izvršava svoje obaveze, vraća dugove iz ranijih godina i to se sada privodi kraju. Grad je stao na svoje noge u finansijskom smislu i stvoreni su preduslovi da se razvija u svakom smislu“, istako je gradonačelnik Bulatović.

Dragoslav Pavlović, direktor JKP „Mediana“, kaže da je ovo preduzeće uz pomoć grada odlučilo da obnovi vozni park i nabavili su vozila za uklanjanje i odvoz otpada u gradu i to su kamioni autosmećari, u ovom trenutku najmoderniji u svetu, koji služe za čićenje ne samo većih stambenih blokova već mogu da podrže tri različite vrste odvoza otpada.

„Najveći autosmećar je sa hidrouličkom rukom i on će služiti za podizanje podzemnih kontejnera, dva autosmećara srednje veličine podržaće veća naselja gde su blokovi zgrada sa većom količinom otpada i mali autosmećari koji su nabavljeni da bi mogli da uđu u svaku, i najmanju, ulicu.Oni će uglavnom služiti za uklanjanje otpada u ulicama sa kućama“, kaže Pavlović.


On dodaje da su nabavljena i dva tipa auto-čistilica. Aitočistilice veće kubikaže sa četiri kubika otpada koji može da stane u tank biće dodeljene opštinama u gradu.

„Cilj je da svaki, i najmanji detalj u gradu budu mašinski očišćen, da ove čistilice pokriju sve površine grada, a to nikada ranije nije bilo urađeno, posebno u rubnim naseljima. Autočistilice kojih je do sada bilo su stare i često su se kvarile. Iz tog razloga ove autočistilice koje ćemo postaviti po opštinama imaće zadatak da bar jednom u toku meseca svaku ulicu u gradu obiđu i da je očiste. Neće se više raditi samo po principu četki kao što smo ranije mogli da vidimo. Sada će se za čišćenje koristiti i voda pod pritiskom tako da će se prljavština sa trotoara nabaci na četke koje će taj otpad usisavati i ostavljati potpuno očišćenu ulicu“, objašnjava Pavlović.

Male autočistilice će biti dodeljene, takođe, opštinama. Jedna manja autočistilica biće dodeljena opštini Niška Banja zato što je ona manje površine od ostalih opština, a druge dve manje autočistilice će biti za sve one površine u gradu koje nisu kolovozne.


Ogromna količina otpada se nalazi u međublokovskom prostoru i ono nikada ne bi moglo ručno da se očisti. Sada će ove mašine ući između blokova i na dnevnom nivou čistiti kako ove površine tako i trotoare na teritoriji svih pet gradskih opština i sve one površine koje su šetališta.

Nabavljeni su i kamioni koji služe za zimsku službu.

„Godinama pričamo o tome, a sada je došlo vreme da zimsku službu unapredimo, da dupliramo njene snage. Nabavkom novih vozila duplirali smo zimsku flotu na deset vozila. Radi se o najsavremenijim mašinama koje postoje u svetu. Radi se o moćnim mašinama koje će gurati sneg na našim bulevarima, uparivaćemo ih kada dođe do većih padavina kako bi bulevari bili čisti i prohodni i u dve i u tri trake. Kamione starije generacije nećemo rashodovati nego ćemo ih preusmeriti u manje ulice. Cilj je da u istom trenutku krenemo da čistimo sve ulice u gradu kada počne da pada sneg.Do sada smo to radili samo u velikim ulicama i na bulevarima, a manje ulice smo čistili tek kada prestane sneg“, dodaje Pavlović.

Odlika malih čistilica koje su nabavljene je njihova multifunkcionalnost. One nisu samo mašine sa četkama za čišćenje, već će u toku zime imati male raonike i posipače.

„Više nikada u ovom gradu nećemo imati problema sa malim ulicama i parkiranim vozilama. Ove mašine ući će u svaku, i najmanju, ulicu i napraviti prolaz. Moći će da sliže i kao podizna platforma za zamenu sijalica i za druge stvari“, kaže direktor JKP „Mediana“ i dodaje da je ovo flota nešto najbolje što postoji u svetu, a zahvaljujući gradu sredstva smo utrošili za ono što je gradu i građanima najpotrebnije. Stvorili smo okosnica čistoće u grada za narednih deset godina.


Pavlović naglašava da će nabavkom novih vozila „Mediana“ imati značajnu uštedu kada se radi o servisiranju voznog parka.

„Kada imate stari vozni park, na godišnjem nivou se kupuje ogromna količina delova“, objašnjava on. „Mediana je izdvajala ranijih godina, pre mog dolaska, 55 miliona dinara za rezervne delove. Ovi kamioni neće trošiti delove i to je ušteda u narednih pet, šest do deset godina. Osim toga, oni su u garanciji dve godine. Za novac za koji kupujemo delove na godišnjem nivou možemo da kupimo tri do četiri autosmećara“.

Direktor JKP „Mediana“ dodaje da su vozači koji će sedeti u kabinama ovih kamiona prošli obuku za rad sa njima.

„Vozači su svuda u deficitu i mnogi odlaze, ali mi smo naše vozače koji su nosioci snage našeg preduzeća, uspeli da zadržimo kod nas“, kaže Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com