Društvo

JKP “Mediana”: Gradska deponija ne sme biti kontaminirana

JKP “Mediana” iz kovid centara i iz zdravstvenih ustanova na gradsku deponiju vozi samo neinfektivni otpad. U upravljanju otpadom, najvažnije je da se vrši njegovo pravilno sortiranje.

Otpad iz zdravstvenih ustanova, privremenih bolnica i kovid centara mora se striktno odvajati. U crne kese se odlaže neinfektivni, a u žute biološki i infektivni otpad, kažu za Niške Vesti u JKP “Mediana”.

“Ono što je nama bitno je da se opasan – infetkivi i biološki otpad odvoje od neinfektivnog otpada. Neinfektivni otpad je sve ono što izlazi iz kovid centara. On treba da se prvo istretira dezinfkecionim sredstvima i tek tako ga sakupljamo i vozimo na deponiju”, kaže direktor JKP “Mediana” Dragoslav Pavlović.

U crnim kesama je otpad koji odvozi JKP “Mediana” i tu se najčešće nalazi nepojedena hrana, kao i ambalaža. Otpad se tretira dezinfekcionim sredstvom jer je taj proces neophodan. Deponija ne sme da se kontaminira, objašnjava Pavlović.

Foto: JKP “Mediana”

“Protokol je takav da se otpad razdvaja, a na gradsku deponiju ide neinfektivni otpad koji mi nakon dezinfekcije odvozimo iz zdravstvenih centara. Tek nakon tretiranja, neinfektivni otpad iz crnih kesa ide na deponiju”, napominje Pavlović.

Biološki i infektivni otpad koji se stavljaju u žute kese idu putevima opasnog otpada. Za takav otpad svaka zdravstvena ustanova ima svoj tok, odnosno firmu sa kojom ima saradnju. Takav otpad ne ide na gradsku deponiju, zaključuje Dragoslav Pavlović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com