Foto Video ubod

Jesenja slika: Veverice u niškoj tvrđavi

Mrke veverice, retka vrsta u Srbiji, čak veoma mali broj kojima preti izumiranje. Ali ih ima kod nas u niškoj tvrdjavi. Svojim objektivom vevericu koja bezbrižno krca šišarku uslikao je Vladimir S. Stefanović.

Foto: Vladimir S. Stefanović

Veverice se hrane semenkama, plodovima, gusenicama, sasvim mladim pticama i jajima, čak i strvinama, a glođu i koru drveća, pa mogu biti i štetne. Ipak najviše voli žir, lešnike i orahe. Dok jede, obično sedi na zadnjim šapicama, sa repom savijenim duž leđa.

Zalogaje prinosi ustima prednjim šapama, zubićima pregrize koru i onda prstima vadi sadržaj. Veoma je radoznala i nema kutka u šumi koji neće istražiti.

Foto: Vladimir S. Stefanović

Po ceo dan traga za žirevima koje skuplja i sakriva u duplje drveta koje joj služi kao ostava. Zimi odlazi u ostavu i jede hranu koju je spremila. A naš sugrađanin Vladimir otkrio je i gde ostavlja zimnicu.

Veverica živi na hrastu, boru, jeli i bukvi, u senovitim i vlažnim šumama. Rasprostranjene su u čitavoj Evropi, Aziji i Americi.Kad nastupi zima povlači se u gnezdo koje je okruglo i izgleda kao velika lopta.[

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com