Virus KoronaZdravlje

Jerkan : Veliki broj mladih zaražen koronavirusom

Tokom vikenda, u Nišu je bilo 298 zaraženih, što je jasan pokazatelj da epidemiološka situacija još uvek ne jenjava.Najveći udeo u ukupnom broju zaraženih  trenutno ima mlađa populacija , kako navodi Milorad Jerkan, direktor Doma zdravlja u Nišu. On je istakao da je od početka epidemije juče bio najveći broj pregleda dece koji se obavljaju u dečijoj kovid ambulanti Doma zdravlja Niš, ali i broj zaražene dece.

Čak 70 pozitivnih od ukupnog broja zaraženih čini populacija između 8 i 14 godina, dok približno 120 zaraženih pripada starosnoj grupi od 20 do 35 godina. Najmanje zaraženih je među starijom populacijom, od kojih je većina vakcinisano i imaju blažu kliničku sliku ukoliko se dođe do zaraze. Svega 50-ak zaraženih  imaju  od 55 do 60 godina  , dok stariji od 70 čine najmanji udeo u ukupnom broju zaraženih.

Situacija u niškim kovid ambulantama bolja je u odnosu na ostale gradove, iako su gužve neizbežne .

“U kovid ambulantama postoji veliki broj pacijenata. U Nišu postoje tri kovid ambulante. Gužve ima zbog toga što pacijenti posle dva sata dobijaju rezultate i  obično ostanu da ih sačekaju . U našim ambulantama pacijent u roku od dva  do dva i po sata može završiti kompletan pregled i dobiti terapiju, dok se u nekim gradovima čeka i po dan – dva ” , zaključio je dr Milorad  Jerkan .

 

Jerkan je izneo mogućnost za proširenje dečije kovid ambulante, dok se epidemiološka situacija ne smiri.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com