Region

Jenjava požar na Suvoj planini, vatrogasci spasili šume

Vatrogasci i šumari “Srbijašuma” uspeli su danas da lokalizuju požar na Suvoj planini, koji je još 11. septembra izbio na potezu izmedju Kaletinca i Šebeta.

Prema rečima načelnika Uprave za vanredne situacije Niša Srdjana Mitrovića situacija je danas mnogo bolja nego prethodnih dana.

“Na nekoliko usamljenih lokacija na zapadnim padinama Suve planine još postoje sitna žarišta sa dimom, ali više ni na jednom mestu nema otvorenog plamena. Verovatno ćemo i sutra biti na planini, ali se nadamo da ćemo u neko dogledno vreme uspeti da ugasimo i preostala manja žarišta koja se nalaze iznad sela Gornji Dušnik i Kaletinac. Požar trenutno gase 24 vatrogasca i tri šumara “Srbijašuma”, uz podršku dva helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova. Helikopteri dopremaju vatrogascima vodu za gašenje požara, vodu za piće i opremu”, izjavio je Mitrović.

Požar koji je protekla četiri dana buktao na Suvoj planini zahvatio je oko 1.000 hektara trave i niskog rastinja.

Prema rečima načelnika Uprave za vanredne situacije Niša Srdjana Mitrovića, na nekoliko usamljenih lokacija na zapadnim padinama Suve planine još postoje sitna žarišta sa dimom, ali više ni na jednom mestu nema otvorenog plamena.

“Svih proteklih dana koliko je požar buktao, objekti i ljudi u selima u podnožju Suve planine ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi. Uz zaista velike napore, jer se radi o nepristupačnom terenu, uspeli smo da sprečimo širenje požara na istočnu stranu planine gde se nalaze veliki kompleksi bukovih i četinarskih šuma”, kazao je Mitrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com