Društvo

Jelena iz Niša odlazi u Dubai da robotima očisti okean’

Jelena Zdravković voli izazove, a jedan od najvećih do sada je očekuje od 24. do 27. oktobra u Dubaiju gde se održava Međunarodna olimpijada iz robotike. Jelena će na ovom takmičenju, koje će okupiti mlade robotičare iz celog sveta, braniti boje Srbije, grada Niša i Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” čija je učenica. Kada je pobedila u Zaječaru na Državnom takmičenju iz robotike mnogi su postavili pitanje otkud devojka u svetu robota. Ali nije sama u tome, jer ceo tim iz Srbije sastavljen je od devojčica, pa put Dubaija sa Jelenom kreću i Jelena Tomašević, Mina Matić i Sara Jašović, učenice Gimnazije “Kreativno pero” u Beogradu, a pridružila im se i Tara Malović koja je učenica Srpske gimnazije u Budimpešti. Ove devojke staće rame uz rame sa preko 17.000 učenika iz celog sveta.

“Pripreme se održavaju svakog vikenda u Beogradu, teku po planu i robot je pri kraju, ostalo  je samo još par detalja”, kaže Jelena.

Ona objašnjava i šta je očekuje na takmičenju. Za one koji se malo razmeju u robotiku to je malo teža lekcija.

Foto: Jelena Zdravković, privatna arhiva

“Na takmičenju sve ekipe  dobijaju jedan zadatak. Ove godine je to simulacija čišćenja okeana od zagađivača. Ekipe  se takmiče u dve alijanse koje čine tri različite države koje zajedno nastupaju i bore se da što više i u što kraćem roku očiste okean. Koristimo robote za to koji sakupljaju lopte. Male lopte su mikro, a velike makro zagađivači. Kako ih pomeramo na određne platforme čistimo okean. Naš zadatak je da programiramo robote za priupljanje ovih lopti”, objašnjava Jelana.

Mentori su profesor iz Gimnazije Kreativno pero Vuk Vujović  i profesor iz ETŠ “Mija Stanimirović” Goran Lučić koji je Jelenin mentor već nekoliko godina.

“Malo je naporno da svakog vikenda putujem za Beograd i vraćam se da bih ponedeljkom bila u školi, ali ljubav prema robotici uvek pobedi sve pa i umor”, kaže Jelena. Sa nestrpljanjem očekuje ovo takmičenje. Za nju je to novo iskustvo i velika šansa.

Foto: Jelena Zdravković, privatna arhiva

“Veliki je uspeh i samo učestvovati na ovom takmičenju. Dobijamo dosta novog znanja, stičemo nove prijatelje sa svih meridijana koji imaju slična interesovanja kao i mi”, dodaje Jelena.

Za robotiku se zainteresovala koš kao dete, mada se u porodici niko ne bavi time. Pobedila je njena radoznalost.

“Oduvek sam volela računare. Strašno me je zanimalo kako to računari rade. To je bio razlog i da upišem elektrotehničku školu. Vremenom me svet robotike sve više privlačio”, kaže Jelena.

Od prvog razreda ETŠ “Mija Stanimirović”, takmiči se na raznim poljima. A sada je upisala četvrti. Kaže da u robotici nema mnogo devojaka, ali to je ne sprečava da se dokaže.

“Pa u principu, mislim da nema puno, kao i u celoj školi. Pošto smo mi elektrotehnička škola, ima jako malo devojaka. Tako i u svemu tome, jedina sam u celoj školi koja trenutno radi takve stvari, koja se takmiči iz tih stručnih predmeta”.

Ni planovi za budućnost se puno ne razlikuju od onoga što sada radi ova devojka.

“Želim da ostanem u svetu robotike i programiranja. Razmišljam  o tome da upišem Elektronksi ili Mašinski fakultet kako bih mogla da nastavim sve ovo što sam sada započela”, zaključuje Jelena.

Tekst je deo projekta “Mladi talenti Medijane” koji je podržan od strane Gradske opštine Medijana u okviru raspodele sredstava za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja u 2019. godini

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com