Kultura

“Jefimija” u završnici “Vitez Festa 2019” u Beogradu

Tradicionalni “Vitez fest” održan je proteklog vikenda u Beogradu.

Multimedijalni viteški spektakl 16. put na veliki praznik dece – Vrbicu/Cveti na Beogradskoj tvrđavi, organizovao je “Kraljevski Red Vitezova”.

U završnici Vitez festa nastupio je niški trio “Lutajuća srca”, koji je pored ostalih, izveo pesmu Jefimija, napisanu pre 45 godina.

Junaci s mačem, brkati i strašni, nežno su ljubili tvoje skute. I dalje nemo na slici traješ, a rđa jede mačeve ljute“, ovo je deo stihova vanvremenskog hita koji se na albumu prvencu Lutajućih srca, našao daleke 1975 godine.

Glavni lik pesme je monahinja Jefimija ili Jelena Mrnjavčević, koja je živela od 1350. do 1405. godine. Pre nego što se zamonašila bila je žena Uglješe Mrnjavčevića, rođaka cara Dušana. Rodila mu je sina koji je umro kao dete – imao je manje od četiri godine. Uskoro je izgubila i muža – u bici na Marici 1371. godine poginuo je despot Uglješa. Jelena, ostavši sama u dvadeset i drugoj godini, došla je na dvor kneza Lazara, zamonašila se i uzela ime Jefimija. Pod ovim imenom je poznata kao prva srpska književnica i pesnikinja, a njeno najpoznatije delo je “Molitva knezu Lazaru”.

Tekst pesme Jefimija, napisao je Dženan Salković, lekar, pilot i pesnik iz Mostara.

Vitez fest, koji još nazivaju i interaktivnim vremeplovom privukao je veliki broj posetilaca koji su mogli da zavire u stare škrinje i ožive doba srednjeg veka, često nazivanim mračnim. Umetnički program, izložbe, performansi, radionice, prezentacije drevnih srpskih specijaliteta i starih zanata, autentične srednjovekovne odore, oklopnici naoružani kovanim mačevima i štitovima, sokolovi, streličarstvo, jahanje konja … samo su deo bogatog sadržaja sve popularnijeg festivala viteške kulture.

Čast i poštenje, zaštita nemoćnih, pomoć siromašnima, biti kavaljer, vrline su koje su krasile svakog srednjevekovnog viteza. Danas o tim ljudskim vrednostima mnogo više govorimo nego što ih negujemo, što je jedan od razloga što smo pokrenuli ovakav festival”, kažu organizatori. 

Među gostima festivala bili su vitezovi iz Češke, Belorusije, Rusije, Japana i iz nekoliko gradova Srbije.

Viteški festivali poslednjih godina se, pored Beograda, održavaju i u Despotovcu, Kruševcu, Surdulici, a od 2017. godine i u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com