KulturaMoja priča

“Jefimija” i posle 45 godina osvaja publiku

Ovacije i gotovo neprekidan aplauz pratio je grupu Lutajuća srca tokom nastupa u muzičkom šou programu “Luda noć”, nacionalnog servisa, koji je emitovan u nedelju 16. decembra.

Izvodeći pesmu Jefimija, niški trio je podsetio publiku na vreme značajnih jugoslovenskih festivala koji su iznedrili brojna velika imena domaće muzičke scene.

Ova vanvremenska pesma prvi put je izvedena pre 45 godina na festivalu “Vaš šlager sezone”, najvećem muzičkom takmičenju u Bosni i Hercegovini, 1973. godine u sarajevskoj Skenderiji.

U pesmi “Jefimija” susreću se vanserijski vokal Spomenke Đokić sa senzibilnom poezijom Mostarca Dženana Salkovića, dok se koren melodije može prepoznati u slavnom delu klasične muzike, kompozicije “Air” Johana Sebastijana Baha – ovako je nagradu obrazložio stručni žiri Saveza kompozitora Jugoslavije.

Od tada do danas nema generacije koja je ostala ravnodušna prema ovoj pesmi, što je pokazao i nastup niškog trija u “Ludoj noći”. Kako je sve izgledalo pogledajete u video-snimku ispod teksta.

Jefimija pisana za Spomenku

Autor muzike i teksta dr Dženan Salković pesmu je napisao za svoju tadašnju devojku Spomenku Đokić, koja je svojom specifičnom bojom i velikim rasponom glasa, potrebnim za kvalitetnu interpretaciju, u tom trenutku bila jedina koja je mogla da odgovori izazovu. Po struci otorinolaringolog, Salković se podjednako uspešno bavio muzikom i pesništvom, a pored toga bio je i pilot u mostarskom Aeroklubu.Akustičarski trio Lutajuća srca, pored Spomenke, činili su Milan Marković i Miroljub Jovanović gitare i prateći vokali. Poslednjih nekoliko godina umesto Markovića, u “srcima” je Vladimir Crnomarković umetnik iz Niša. Grupa i danas nastupa.

Iste godine kada je izvedena na Šlageru sezone, pesma je dobila i svoj spot. Sniman je na teritoriji Slovenije, a prvi put emitovan u novogodišnjoj emisiji TV Beograd “Taj ludi srednji vek” 31. decembra 1973.  “Jefimija” se pored pesme “Još malo”, dve godine kasnije, našla na prvom albumu “Lutajuća srca 1” u izdanju PGP RTB, čiji su Lutajuća srca bili ekskluzivci.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com