Društvo

Jednosmenska nastava u školama, jedna od novina nove školske godine

U Nišu će u desetak osnovnih škola učenici od 1.septembra nastavu pohađati samo u prepodnevnoj smeni jer se uvodi jednosmenska nastava.

Predlog resornog ministarstva je da ovakav način rada bude uveden u sve osnovne škole, ali mnoge od njih za sada nemaju mogućnosti za to zbog nedostatka prostora. One škole kojima su uslovi to dozvolili preći će na nov način rada.

Osnovna škola “Dositej Obradović” u Nišu jedna je od škola koja već ima jednogodišnje iskustvo sa jednosmenskim radom, a prema rečima direktora škole Dejana Bogdanovića ovakav način organizovanja nastave doneo dobre rezultate. To su priznali i roditelji u učenici u anketi koja je urađena na kraju protekle školske godine kada su svi novi način organizovanja nastave ocenili odličnom ocenom.

“Budući da su nam uslovi dozvoljavali da pređemo na jednosmensku nastavu to smo učinili još prošle školske godine. Časovi su učenicima počinjali u 8 sati, a završavali se u 14, a tako će biti i ove godine. Zapravo završetak nastave je zavisio od razreda i broja časova koje tog dana učenici imaju. Nakon toga su deca, u dogovoru sa roditeljima, imala pauzu za ručak, a onda su se vraćali na vannastavne aktivnosti”, objašnjava direktor Dejan Bogdanović.

Ilustracija; Foto: V.P.

On dodaje da je ovakav način rada sa decom doprineo da u ponudi bude i više vannastavnih aktivnosti, ali rezultat je bio znatno bolji i kada se radi o prisustvu učenika na dopunskim i dodatnim časovima što je u velikoj meri uticalo na poboljšanje njihovoh uspeha u školi.

“Đaci su pokazali bolje rezultate u odnosu na prethodni razred iz mnogih predmeta, a kod učenike osmog razeda to se odrazilo i na rezultate koje su postigli na završnom ispitu koji je od velikog značaja za njih jer je presudan za upis srednje škole”, dodaje Bogdanović. “Ove godine se naša škola na osnovu rezulteta koji su učenici postigli na završnom ispitu našla na drugom mestu iza Gimanzije “Svetozar Marković”, ali treba imati u vidu da se, kada je u pitanju ova gimnazija, radi o deci koja pohađaju odeljenje osmog razreda za talentovane đake. Škola “Dositej Obradović” se našao na trećem mestu kada se rezultatima doda i uspeh učenika iz šestog, sedmog i osmog razreda, pa su bolji od nas bili, opet, đaci iz Gimanzije “Svetozar Marković” i OŠ “Sveti Sava”. U svakom slučaju napredak je vidan i mi smo prezadovoljni”.

Direktor Dejan Bogdanović dodaje da sa jednosmenskom nastavom uveden i veći broj vannastavnih aktivnosti koje su učenici rado pohađali jer su sada imali i više slobodnog vremena. Uvedan je veći broj sportskih i ostalih sekcija, a sve to je uticalo na bolji rad đaka.

“Za ovu godinu planiramo neke promene, ali na u planiranju rada u jednosmenskoj nastavi već u vannastavnim aktivnostima. Radimo to jer želimo da zadovoljimo interesovanja svih naših đaka. To znači da ćemo i njih uključiti u planiranje sekcija koje će raditi u školi. Sve zavisi od toga kakva interesovanja pokažu đaci, ali je naš zadatak da učijemo i njih jer svako ima talenat za neku drugu oblast. Radom u sekcijima oni razvijaju svoju kreativnost što svi mi u školi i želimo”, kaže Bogdanović.

Spisak škola u Nišu koje se odlučuju za jednosmenski rad se stalno povećava, pa se ovakav način rada primenjuje osim u OŠ “Dositej Obradović” još i u školama “Ćele kula”, “Vuk Karadžić”, ali i školama u Sićevu, Jelašnici, Trnavi,Miljkovcu, ali se spisak ovde ne zavšava bar kada se radi o školama koje pokriva Školska uprava u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com