KulturaRegion

Jedno vreme, više sećanja u knjizi “Rokenrol u Beloj Palanci”

Rokenrol u Beloj Palanci neće biti zaboravljen zahvaljujući istoimenoj knjizi koja je nedavno izašla iz štampe autora Negovana Jocića. Autor knjige je psiholog i pedagog, muzičar i pisac, i slikar i inovator jedne od najneobičnijih gitara na svetu.

Da se napiše ova knjiga bila je želja gotovo svih muzičara, koji su svirali rokenrol ili muziku na struju.
U knizi nije zastupljena samo muzika, nego i vreme u kome je nastajala, moda, razmišljanja ljudi…

“Kada se pojavio Rokenrol šezdesetih godina, to je izgledalo kao da se pojavila neka revolucija, ali naravno kao nešto lepo, ništa agresivno. Tada su se uglavnom svirale igranke, koncerti su došli tek kasnije. Eventualno su možda bile neke priredbe na kojima se sviralo.”, kazao je Jocić Niškim Vestima.

Knjiga je čuvar vremena, muzike, i mladosti brojnih generacija koje su nasleđivale muzičku scenu u Palanci, i doprinosili da ona opstaje i živi. Izuzetno značajna za sve Palančane i ljude koji vole kvalitetnu muziku, rokenrol i koji žele s ponosom da nastave da čuvaju kulturno blago ovog kraja.

“Naziv jeste rokenrol, ali nisam siguran da li je on baš adekvatan. Možda je pravilnije reći “muzika na struju”, jer je on nastao kada su se pojavile električne gitare. Teško se dolazilo do instrumenata. Nije bilo prodavnica kao danas, možda je samo jedna postojala u Beogradu preko puta crkve Svetog Marka, a u njoj su se prodavali neki češki instrumenti, koji nisu bili kvalitetni. Sada samo Niš ima pet šest prodavnica sa instrumentima koji su svetska klasa. Ja sam svoju gitaru kupio u Robnoj kući.”, priseća se Jocić.

Fotografije iz knjige

Knjiga predstavlja jednostavno svedočanstvo stvaralaštva, muzike koja je uticala na brojne generacije, njihovo odrastanje i razvoj samih ličnosti. Muzika kao segment kulture jednog mesta, muzika kao način podizanja kvaliteta života na više nivoe. Talentovana deca, talentovani ljudi, talentovan grad. Mnogo je uloženog truda, vremena, istraživanja, svaka stranica je uređena s ljubavlju, i sa posebnom pažnjom.

“Prva grupa koja se pojavila u Beloj Palanci bila je “Karneoli”. To su bili izuzetno kvalitetni muzičari koji su na takmičenjima osvajali brojne nagrade. Tada je od Gitarijade u Zaječaru bio popularniji festival u Knjaževcu, i na nivou Srbije “studentski festival”. Takmičenja su bila jaka, a muzičari iz Palanke u više navrata osvajali su prva mesta.”, rekao je Jocić.

Fotografija iz knjige

Bela Palanka je po mnogo čemu prepoznatljiva, po blagodetnoj prirodi, karakterističnim jelima, tradicionalnim manifestacijama SMOBS- a, svetskim sportskim uspesima pojedinaca, piscima, najvećem broju doktora nauka u odnosu na broj stanovnika, vrhunskim stručnjacima. Sada će, zahvaljujući knjizi biti poznata i po rokenrolu, a autor najavljuje i njen nastavak.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com