Stari Niš

Jedna od najstarijih i najočuvanijih: Čairska česma vek i dve decenije okrepljuje Nišlije

Leto nam je uveliko stiglo i bez nje se ne može - česma koja okrepljuje Nišlije u centru grada više od vek i dve decenije je Čairska česma na Trgu kralja Milana.

Čairska česma je podignuta 1903. godine na današnjem Trgu kralja Milana, nekadašnjem Trgu oslobođenja.

Česma 1935. godine biva prebačena sa trga u Čairski park, po kojem i dobija svoj naziv. Vlasti i ljudi od struke su tridesetih smatrali da dva spomenika na vrlo maloj površini kvare formu trga, pa su česmu sklonili zbog izgradnje spomenika.

Do Prvog svetskog rata, ona je bila jedini spomenik u samom centru. Nakon sedamdeset godina iz parka Čair u leto 2007. godine česma biva vraćena na Trg kralja Milana.

Čairska česma na Trgu kralja Milana; Foto: Niške Vesti/Vodeničarski

Čairska česma je građena od granita sa visokim kvadratnim postoljem, na njenim stranicama iz lavljih čeljusti teče voda, po čemu je prepoznatljiva i poznata.

Slika Vukadina Dimitrijevića koja je potpuno zadivila Nišlije je slika iz 1903. godine, na njoj se vide radnici koji grade Čairsku česmu na Trgu Kralja Milana.

„Na slici ispred česme su projektant inženjer Josip Riner i preduzimač Vićenco Kaliterna, na vrhu česme glavni majstor Đuzepe Benedeto (sa prslukom). Benedeto se oženio i nastanio u Nišu. Njegovi potomci i danas žive u našem gradu. Slika je sačuvana zahvaljujući Ljiljani Benedeto, koja je ustupila ovu fotografiju kada je rađena monografija – Stari Niš“, kaže hroničar Vukadin Dimitrijević.

Čairska česma je jedna od najlepših i najočuvanijih niških česmi.

@niskevesti.rs Jedna od najstarijih i najočuvanijih: Čairska česma vek i dve decenije okrepljuje Nišlije #česma #nišlije #centargrada #leto ♬ original sound – Niške Vesti

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Sve je to lepo ali česma nema ambijent oko nje jel je reporterka posekla zelenilo i napravila heliodrom!

  2. Lepa česma, dobro mesto ali… treba povremeno oprati korita, regulisati odvod( da bi mogli da pridjemo) i održavati slavine da ispravno rade.
    Održavanje je ključno za sve.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com