DruštvoMoja priča

Jedini Indijac u Nišu: Lekari u mojoj zemlji su sada bogovi

Iz Indije poslednjih dana stižu dramatične vesti pošto broj obolelih od korona virusa na dnevnom nivou premašuje 400.000, a od virusa su čak počeli da oboljevaju i lavovi.

Sa posebnom pažnjom zbivanja u toj zemlji prati Nišlija Abidžit Roj Čoudri (69), jedini Indijac u Srbiji južno od Beograda.

Čoudri je kazao da je u svakodnevnom kontaktu sa rodjacima u Nju Delhiju i svakodnevno strepi od onoga što će čuti od njih.

U glavnom gradu Indije, dodao je, trenutno žive njegova sestra i sestričina, snaja i bratanac koji ga obaveštavaju o svemu što se dešava u tom gradu, a prati i vesti u indijskim medijima.

“Nju Delhi ima najviše zaraženih i tamo je situacija izuzetno teška. Mesta nema ni u državnim ni u privatnim bolnicama, kao ni hotelima koji su adaptirani u bolnice. Lekari plaču jer ne mogu svima da pomognu. Za ljude su oni sada bogovi i to im svi govore”, izjavio je Čoudri.

Prema njegovim rečima, epidemija korona virusa u Indiji bila je pod kontrolom sve doskora, medjutim, ovih dana je broj zaraženih ogroman.

“U Nju Delhiju je opozicija na vlasti i oni sada optužuju centralnu vlast da se nije organizovala kako treba. Postoje veliki problemi u distribuciji kiseonika. Kiseonik je radjen više za potrebe industrije nego za bolnice. Sada je to promenjeno, ali problem je u distribuciji do bolnica”, izjavio je Čoudri.

Prema njegovim rečima, u indijskim medijima pojavile su se inforamcije da su bogati Indijci počeli da beže iz zemlje privatnim avionima.

“Moji najbliži su uglavnom u svojim domovima, osim bratanca koji je novinar i mora da radi. Sestričina ima svoju radnju, ali ju je privremeno zatvorila dok ovaj talas epidemije ne prodje”, kazao je Čoudri.

Foto: privatna arhiva

Kako je kazao Čoudri njegovi rodjaci za sada se ne žale na nestašicu hrane pošto prodavnice prehrambenih proizvoda rade bez prekida, ali uz obaveznu distancu i nošenje maski.

“Veliki broj zemalja počeo je da šalje pomoć bolnicama u Indiji, ali potrebna je još veća pomoć. Najavljeno je da će Sjedinjene Američke Države poslati supstancu za proizvodnju vakcina i da će Rusija poslati maja veće količine vakcina”, izjavio je Čoudri.

Dodao je da se vakcina protiv korona virusa u Indiji ranije naplaćivala 600 rupija (nešto manje od sedam evra), a sada je besplatna.

“Gužve za vakcinaciju su velike, ljudi po velikoj vrućini satima čekaju u redu da bi bili vakcinisani”, izjavio je Čoudri.

Čoudri, ili Roj kako ga Nišlije zovu, do epidemije korona virusa jednom godišnje je odlazio u Indiju, ali je još odavno odustao od povratka u domovinu.

“Odvikao sam se od vrućine i gužve, a i vuče me da se vratim u Niš. Volim Niš, jedino se još plašim zime i velikog snega”, rekao je Čoudri.

U Niš je, kazao je, došao 1970. godine zbog studija, a ostao je trajno jer se oženio Svetlanom i dobio sinove Robina i Nikolu.

Osim toga, dodao je, imao je do penzionisanja i dobar posao u fabrici katodnih cevi i Holdingu Elektronske industrije.

“Sa suprugom i sinovima slavili smo sve pravoslavne praznike Uskrs, Badnje veče, Božić…Slavili smo i indijske praznike, pre svega Dival. Pripremao sam i sprske specijalitete i specijalitete iz Indije”, rekao je Čoudri.

Kazao je da je ovaj Uskrs proveo sam jer se sa suprugom razišao posle skoro 25 godina braka, a sinovi su ostali da žive sa majkom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. E ovo je dobro “jedini Indijac”. Pa ima ih bar jedno dva’es ‘iljada, plus-minus koja hiljada..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com