Društvo

Jedan od malobrojnih

Žarko Jovančević jedan od retkih Nišlija, poseduje dar lepog pisanja i sva njegova slova prebogata su utiskom, kočopere se svojim izgledom i miruju lepotom. Kaligrafija je njegov dar što znači lepo pisanje i predstavlja tehniku, umetnost i hobi.

Kaligrafija postoji vekovima a u pojedinim kulturama smatra se izizetno bitnom, pre svega u Kineskoj i Japanskoj civilizaciji.

-Bio sam momak, u neka srećnija vremena išao sam na radne akcije i tamo sam postao član nekih komisija za kulturno zabavni život. Krenulo je tako, imao sam petnestak godina i radio sam zidne i foto novine i sve je to propraćeno tekstom koji sam lepo pisao. Kasnije se ispostavilo da sam u nekom svom poslu trebao da pišem krasnopisom, da se radi u raznim dimenzijama i na raznim podlogama i ja sam se tu brzo transformisao. Posebno volim ekstremno lepe stvari, ono što je sitnije, zahvalnice, diplome i posvete na knjigama. Neko kao ja mora uvek da ima kolekciju flomastera, pera raznih boja i dimenzija i kolekciju rapidografa.

Foto: T.S.

Kaligrafija ili lepo pisanje, vezano je za manastire. Škola ne postoji ali se na neki način neguje.

-Verovatno da to datira iz nekoliko vekova unazad i verovatno se radilo dugo na Hilandaru. Daj bože da se sve to obnovi. Ali ima još manastira u kojima se monasi bave prepisivanjem i lepim pisanjem jer to je umetnost i zanat.

U takvim smo vremenima, kompjuter je pojeo sve pa i lepo pisanje.

Foto: T.S.

-Imao sam prilike da nekoliko godina gostujem u Podgorici kod mog prijatelja Madžkalja koji je tamo direktor atletskog kluba. Pomaga sam njemu i radio. Došlo je vreme kompjutera i on mi kaže da nema više potrebe za mojim lepim pisanjem. To sad ide na bilbordove i druge oglašivače. Danas mi sladokusci, sedimo u zapećku i čekamo prijatelje da im se pojedinačno napišu odredjene zahvalnice, posvete i slično. I evo primera profesor Nurkić je u Japanu dobio odredjenu zahvalnicu i čuo je da u Nišu neko lepo piše on je hteo da to ima lepši smisao i ja sam mu to uradio i hvala mu što me se setio. Ostajem zaljubljenik u lepo pisanje i drago mi je što posedujem ovaj dar.

I tako slova ćute ali se i diče svojom lepotom. Ustvari ona govore o veštini i umetnosti davanja prefinjene forme znakovima i slovima na izražajan, harmoničan i vešt način. Žarko Jovančević im daje lepši život na poseban nananiji način. Na žalost je danas malo takvih.

Foto: T.S.

Tekst je deo projekta “Oni su najbolje iz Niša”, koji je sufinansiran od Grada Niša – Gradske uprave za društvene delatnosti, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2022. godinu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com