Društvo

„Jedan je život!“ forum teatar učenika niških srednjih škola i dece migranata

U prepunoj pozorišnoj sali akademskog pozorišta SKC-a u sredu 25. septembra održana je premijera forum teatra „Jedan je život!“.

Ovu zanimljivu predstavu koju na sceni izvodi mlade glumce srednjih škola iz Niša, ali i njihovi vršnjaci, deca migranti koji borave u Zavodu za vaspitanje omladine u Nišu, je osmislila organizacija PROTECTA iz Niša, a predstava se realizuje u okviru projekta „Ujedinjeni u razlikama – socijalna inkluzija migranata kroz umetničke performanse“.

Foto: PROTECTA

Projekat je podržan od strane Međunarodne Organizacije za Migracije (IOM) u sklopu programa “Unapređenje socijalne zaštite migranata u ranjivom položaju u Srbiji”.

„Predstava je na slikovit način pokazala put migranata od svojih kuća do zapadne Evrope, i sve probleme koji oni imaju na tom putu, koji obično realizuju peške. Iako u predstavi glavni glumac kao u nekoj igrici ima četiri života, on ih do kraja predstave sve gubi kroz razne probleme koje doživljava na putu, od korumpirane policije, krijumčara, napada životinja, preko radne i seksualne eksplatacije. Na kraju predstave se pojavljuje veliki natpis THE END koji označava da migrant i pored velikog broja života nije uspeo u svojoj nameri“, ističu organizatori.

Mladi glumci poručili su da je samo jedan život, što je i osnovni motiv predstave koja ukazuje na sve probleme zbog kojih mladi ljudi napuštaju svoju zemlju i sve probleme koje imaju na putu ka boljem životu.

Foto: PROTECTA

Dug aplauz i diskusija nakon predstave su pokazali veliko razumevanje publike za muke migranata i spremnost Nišlija da daju svoj doprinos u borbi protiv diskriminacije, stereotipa, predrasuda i svih oblika nasilja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com