Društvo

Javno zdravlje zanemareno u medijima, potrebno edukovati novinare, građane i lekare kako da obrađuju ove teme

Javno zdravlje nije dovoljno zastupljeno u udarnim terminima najgledanijih televizija, zaključak je panel diskusije “Javno zdravlje na marginama programskih šema”, koja je održana na Filozofskom fakultetu u Nišu. Na panelu je predstavljena i publikacija  „Istraživanje zagađenja informacija o javnom zdravlju u Srbiji“, koju je radio Media i reform centar Niš.

Prema istraživanju, od septembra do kraja 2021. godine u udarnim terminima šest najuticajnijih televizija u Srbiji udeo tema o javnom zdravlju procentualno je bio manji od 10%. Učesnici panel diskusije Marta Mitrović, profesorka na Filozofskom fakultetu, Čedomir Šagrić iz Instituta za javno zdravlje Niš, Maja Kamenov iz Odbora za ljudska prava i Tamara Milojević, urednica portal mediareform.rs, saglasili su se oko toga da je potrebno više govoriti o javnom zdravlju i da na to treba da utiču i novinari, ali i institucije.

Autorka istraživanja i Marta Mitrović smatra da bi situacija bila drugačija kada bi se novinari češće neformalno edukovali o temama iz oblasti javnog zdravlja i kada bi urednici dali više prostora ovim temama.

“Analizirajući program ovih televizija MRCN tim je došao do podataka da su teme o korona virusu bile najzastupljenije. Maligne, kardiovaskularne i druge bolesti, kao i zagađenje vazduha koje sve češće utiče na zdravlje građana su kao tema ovih emisija bile retko obrađivane i procentualno iznose 3%, pokazuje istraživanje”, kaže profesorka Mitrović.

Dr Čedomir Šagrić iz Instituta za javno zdravlje istakao je da mediji imaju prostora da filozofiju javnog zdravlja prikažu na adekvatan način građanima kao i da je svako od nas učesnik u procesu javnog zdravlja.

“Treba dati akcenat onome što je posvećeno temi i što može da motiviše građane na promene”, navodi.

Šagrić kaže da je pandemija pokazala da je mnogo teže raditi sa stanovništvom gde je nivo zdravstvene kulture niži, dok u obrnutoj situaciji brže reagujemo.

Foto: MRCN

Maja Kamenov istakla je da je Odbor za ljudska prava uradio dva istraživanja, jedno pre korone, a drugo posle prvog talasa. Rezultati oba istraživanja pokazali su da je javno zdravlje bila tema za koju su se ljudi najviše zainteresovali.

“Potrebno je da se radi na edukacjii i građana i novinara, pa i lekara kako da plasiraju temu i sa kim. Potrebna je sinergija institucije, građana,  donosilaca odluka, civilnog društva kao i medija i to je veoma važno u ovom slučaju” , objašnjava.

Na tribini je govorila i urednica portala mediareform.rs Tamara Milojević, koja je navela da novinari nisu imali lak zadatak, pogotovo na početku pandemije, jer je do informacija često bilo nemoguće doći.

Posao medija dodatno je otežalo to što retko koja redakcija ima novinare specijalizovane za izveštavanje o zdravstvenim temama, pogotovo u lokalnim medijima. Ipak, podsetila je na veliku odgovornost medija kada je javno zdravlje u pitanju i dodala da je važno da mediji ne zaboravljaju da su oni ti koji daju važnost određenoj temi i da ne bi smeli da se pri odabiru tema vode onim što publici može da bude zanimljivo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com