DruštvoEkonomija

Javni poziv za sprovođenje integralnih projekata Programa EU za lokalni razvoj EU PRO Plus

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom Srbije za evropske integracije, održaće od 20. do 30. novembra u Užicu, Šapcu, Kragujevcu, Zaječaru i Nišu info-sesije o javnom pozivu za sprovođenje integralnih projekata proisteklih iz 12 teritorijalnih strategija podržanih kroz taj program ove godine.

Info sesija za Niš, zakazana je za 30. novembar od 11 časova, u Oficirskom domu.

Ovaj javni poziv je prilika da teritorije uz podršku EU sprovedu projekte kojima će unaprediti kvalitet urbanih područja, baviti se pitanjima energetske efikasnosti i prilagođavanja klimatskim promenama, iskoristiti prednosti digitalizacije i uvesti inovacije, kao i da sprovedu različite inicijative koje doprinose društvenom blagostanju uz jačanje sopstvenih sistema za upravljanje razvojem teritorija.

EU je za ovaj poziv opredelila deset miliona evra kako bi podržala sprovođenje integralnih projekata koji doprinose rešavanju izazova teritorijalnog i održivog urbanog razvoja uz izgradnju kapaciteta na lokalnom i regionalnom nivou.

Pravo učešća imaju gradovi i opštine i regionalne razvojne agencije koje su uključene u 12 teritorija koje su u okviru EU PRO Plus programa izradile teritorijalne strategije kao jedan od preduslova za teritorijalni pristup razvoju i korišćenje EU sredstava.

U okviru poziva biće podržane dve grupe projekata, prva grupa koja se odnosi na infrastrukturne i druge radove, nabavku opreme i mere koje podstiču široke konsultacije, učešće, izgradnju kapaciteta i slično.

Druga grupa projekata zahteva izradu dokumentacije koja je neophodna za povećanje zrelosti i spremnosti za sprovođenje strateških projekata u okviru teritorijalnih strategija.

Poziv je otvoren do 28. decembra ove godine. Više informacija o ovom pozivu kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici programa Javni poziv za sprovođenje integralnih projekata proisteklih iz 12 teritorijalnih strategija podržanih kroz program EU PRO Plus.

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 40 miliona evra.

Program čiju realizaciju vodi Ministarstvo Srbije za evropske integracije, ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju socijalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com