Društvo

Javni beležnici za dve godine izdali milion isprava

Iako je javno beležinštvo nova pravosudna profesija, koja je uvedena pre dve godine, nema velikih nema velikih pritužbi građana na rad notara, rekla na Prvom savetovanju javnih beležnika u Nišu, ministarka pravde, Nela Kuburović.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović rekao je da je zadovoljan radom javnih beležnika koji su za dve godine izdali milion isprava i da se pre svega radi o ugovorima o prometu nepokretnosti, izjavama, overama.

„To potvrđuje i nedavni prijem Javnobeležničke komore Srbije u Međunarodnu uniju notara, koja je ocenila da je javnobeležnička profesija ispunila sve evropske i međunarodne standarde. Javni beležnici su se u prethodne dve godine pokazali kao izuzetno profesionalni i dobro postupaju čemu je doprineo dobar zakonodavni okvir, rekla je ministarska pravde u Nišu, Nela Kuborović.

Ona je napomenula da je radom javnih beležnika uspostavljen red kada je u pitanju promet neopkretnosti, budući da postoji jedinstven registar svih prometa nepokretnosti, koji je doprineo da više nema dvostrukih prodaja.

“Nadam se da će u budućem periodu, kroz povezivanje sa drugim registrima, taj rad biti još brži i da će građani imati još više koristi od rada javnih beležnika”, naglasila je Kuburović.

Ona je rekla da ono što su javni beležnici do sada pokazali, s obzirom na to da od maja postupaju u ostavinskim predmetima, je da se postupci okončavaju nekad i za mesec dana, ali je prosek dva meseca, što je značajno brže nego što je bilo u sudovima, naglasila je Kuburović.

Postoji mogućnost da nadležnost javnih beležnika bude proširena, “ukoliko opravdaju poverenje kada su u pitanju ostavinski predmeti”.

Predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović rekao je da je izuzetno zadovoljan radom javnih beležnika u prve dve godine, tokom kojih su ispunjeni svi osnovni ciljevi uvođenja te nove pravosudne profesije.

Đukanović je dodao te rezultate potkrepljuju jasni podaci, među kojima su i da su javni beležnici za dve godine izdali milion isprava i da se pre svega radi o ugovorima o prometu nepokretnosti, izjavama, overama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com