Ekonomija

Javne investicije i privredni rast

Srbija zaostaje u pogledu privrednog rasta za uporedivim privredama Centralne i Istočne Evrope: 3,5 odsto vs. 4 odsto.

Osnovni faktori koji drže privredni rast Srbije niskim su male ukupne investicije i slaba poslovna klima koja se pre svega manifestuje kod vladavine prava i kontrole korupcije.

Jedan od razloga nedovoljnog investiranja u Srbiji su i niske javne investicije. Ovo je samo jedan segment rezimea predavanja “Javne investicije i privredni rast”, dopsinog člana SANU Pavla Petrovića, predsednika Fiskalnog saveta Republike Srbije koje će biti održano 8.februara u 12 sati na Univerzitetu u Nišu. Organizator predavanja je Srpska akademija nauka i umetnosti Ogranak SANU u Nišu.

Izlaganje razmatra da li povećanje javnih investicija može, i za koliko da ubrza privredni rast Srbije, ili je pak efikasnije iskoristiti slobodna budžetska sredstva za povećanja plata u javnom sektoru?

Pokazuje se da obim javnih investicija u Srbiji zaostaje za onim u Centralnoj i Istočnoj Evropi, i da je to naročito izraženo u oblasti zaštite životne sredine, zdravstvu, prosveti, a manjim delom kod putne i železničke infrastrukture. Budžet za 2019. nije iskoristio šansu za neophodno povećanje javnih investicija, već su slobodna sredstva potrošena za kupovinu opreme za vojsku i policiju. Procenjujemo da je zbog toga izgubljeno 0.5 odsto privrednog rasta, odnosno oko 200 miliona evra, o ćemu će, između ostalog biti reči i na ovom predavanju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com