Ekonomija

Javna rasveta u rukama privatnika

Gradsko većе je donelo rešenje kojim se Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i projekte Niš zadužuje da realizuje proces javno-privatnog partnerstva za realizaciju projekta rekonstrukcije, racionalizacije i održavanja sistema javnog osvetljenja u Nišu. Ovaj posao do sada je obavljalo JKP „Parking servis“. To bi za grad predstavljalo značajnu uštedu, čulo se, ozmeđu ostalog tokom obrazloženja ovog predloga. Grad ima obavezu da nakon potpisivanja ugovora sa privatnim partnerom istom plaća godišnju naknadu za održavanje, a  privatni partner će iz te godišnje naplate praktično da otplaćuje  investiciju.

„Javno-privatno partnerstvo za realizaciju projekta rekonstrukcije, racionalizacije i održavanje sistema javnog osvetljenja u Nišu podrazumeva izbor privatnog partnera kome se  nakon završetka cele procedure praktično poverava realizacija  i investiranje u zamenu trenutnog i ugradnjom efikasnijeg  sistema, a zatim i održavanje kroz određeni broj godina što će se definisati programom projekta“, kaže Bojan Gajić, energetski menadžer grada Niša.

KLERP će  formirati stručni tim čiji je zadatak izrada preloga projekta zajedno sa savetnikom koga bira Kancelarija. Nakon usvajanja predloga projekta svi detalji će biti sadržani u  projektu koji nakon toga ide  na sednicu Vladine komisije za javno-privatno partnerstvo koja donosi mišljinje. Nakon dobijnaja pozitivnog mišljеnja vraća se na odlučivanje Skupštini. Kada Skupština donese odluku  sledeći  korak je raspisivanje javnog poziva koji je namenjen svima koji žele da se jave.

Foto: V. P.

„Ono što možemo očekivati na osnovu dosadašnjeg iskustva i sličnih projekata,  privatni partner imaće obavezu da održava javnu rasvetu u narednih 10 do 15 godina“, dodao je Bojan Gajić. On je dodao da bi ceo projekat bio vredan 4 do 5 miliona evra.

Održavanje javne rasvete u gradu  je do sada bilo  povereno Parking servisu, ali je procena da bi, u  slučaju javno-privatnog partnerstva, računi koji se plaćaju za javno osvetljenje bili znatno manji.

„Osim toga očekujemo da  kvalitet javnog osvetljenja za građane bude bolji, a time  se unapređuje kvalitet života naših sugrađana. Kvalitetnijom rasvetom se smanjuje i potrošnja energije, a daje se doprinos i zaštiti životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova“, objašnajva Bojan Gajić.

Privarni partner kome bude poveren ovaj posao obavljaće poslove koji budu definisani samim projektom.

„Prelogom će biti predviđeno da li će privatni partner održavati samo zamenu svetiljki ili i stubova pa i održavanje celog sistema“, dodao je Gajić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button