DruštvoEkonomija

Javna površina na ”lepe oči”?

Tragom izjave gradonačelnice Niša

Pojedini vlasnici lokala u Nišu, koji su zauzeli gradsko građevinsko zemljište, odnosno javnu površinu, nikada ništa u gradsku kasu ubacili nisu, niti su ikada dobili rešenje za zauzimanje javne površine”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski gostujući na TV Belle amie.

Ovakvo poslovanje traje godinama unazad što je nanelo višemilionsku štetu kako gradskom, tako i opštinskom budžetu. Najveći broj bašti nalazi se na prostoru GO Medijana.

Olakšice koje je Grad Niš dao ugostiteljima čije se bašte nalaze na gradskom prostoru, još su na snazi. One podrazumevaju plaćanje polovine ugovorenog zakupa javne površine.

Mi ćemo sada, takođe, ući u jednu vrstu olakšica, videćemo od kog do kog datuma, za ljude koji imaju takozvane zimske i letnje bašte, a koje se nalaze na javnoj površini. Međutim, ima jedno veliko ALI. Upravo traženjem načina da tim ljudima pomognemo, došli smo do novog saznanja koje nimalo nije naivno i još manje dobro. A to je da su pojedini “zakupci”, odnosno vlasnici lokala, svo ovo vreme i u zimskom i u letnjem periodu koristili bašte, a da gradu ništa plaćali nisu, niti su ikada dobili rešenje za zauzimanje javne površine”, rekla je Sotirovski.

Foto: Pixbay

Nezvanično saznajemo da grad neće podizati tužbe protiv takvih ugostitelja, jer retroaktivna naplata duga je neizvodljiva, a sudski troškovi bi dodatno opteretili budžet. Da li će se ostali državni nadležni organi zainteresovati, ostaje da se vidi.

Ugostiteljima će, prema rečima gradonačelnice, kao i ranijih godina biti ponuđen javni prostor za bašte, oni će dobiti rešenja o zakupu javne površine koju će, za razliku od pre, morati da plaćaju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Neka gradonačelnica objasni kako je moguće da opština Medijana ima manje inspektora nego bilo koja druga gradska opština, a ima 3-10 puta više bašti, kioska, stambenih zgrada…
    Mogu ja da hoću da moj fića ide 180 na sat ali neće Đole…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com