Politika

Jasmina Barać Perović o problemima osoba sa invaliditetom: Institucije nepristupačne

Na poslednjoj sednici Skupštine Grada, Jasmina Barać Perović, jedina odbornica sa invaliditetom, govorila je o problemima sa kojima se osobe sa invalididetom susreću. Izabrana je pre dve godine, a prvi put je govorila za skupštinskom govornicom na prošloj sednici.  Drugim rečima, odbornica je na sednici Skupštine u nedelji žena sa invaliditetom nije kritikovala, već dala konstruktivne predloge i iznela zahteve Udruženja koja su joj se obratila pismenim putem.

Podsetila da je i dalje unose u salu jer lifta ili odgovarajuće platforme nema i da je skupštinska govornica izdignuta i nepristupačna i da je njena želja da se izbori  za sve, odnosno, kako bi svim osobama sa invaliditetom olakšala. Kaže da nije akcenat na njoj i na broju njenih personalnih asistenata, već da se zalaže za sve, što je, kako kaže,  dužnost i moralna obaveza.

“Mi nemamo lift u Centru za socijalni rad, nemamo lift u Gradskoj kući, ni u Skupštini. Ne mora lift, može i platforma koju ima svaka ustanova u Beogradu. Mi smo u jednom trenutku imali najveći broj asistenata”, kazala je Perović.

Prema njenim rečima, Niš nema dovoljno gerontodomaćica u odnosu na Beograd i Novi Sad koji ih ima znatno više, kao i da su plate perosnalnim asistentima koji obavljaju jako težak posao čak ispod minimalca.  Ona dodaje da se budžet namenjen OSI udruženjima deli i onima koji to nisu i da svi koji zloupotrebljavaju budžet budu sankcionisani.

“Suština je da se treba ozbiljnije pozabaviti socijalnom politikom u gradu. Uvojili su predlog za besplatne udžbenike za decu čiji su roditelji OSI. Odavno je počela školska godina ništa nije realizovano”, ističe Barać.

Zamenica gradonačelnice Dušica Davidović istakla su usluge pružene svima onima kojima je pomoć personalnih asistenata neophodna, za šta su i izdvojena sredstva iz budžeta Grada, kao i da je Grad izašao odbornici Barać u susret time što ona ima dva personalna asistenta za svoje potrebe kretanja, iako Barać tvrdi da ima samo jednog.

“Naša odbornica sama zna da smo njoj izašli u susret, da ona ima i personalng asistenta za svoje potrebe kretanja u gradu i gerontodomaćicu i da smo mi kao Skupština, odnosno kao Odbor, doneli da ona ima i ličnog pratioca za vreme zasedanja Skupštine, koji će biti angažovan i koji je plaćen da pruži uslugu našoj odbornici”, objašnjava Davidović.

Miloš Banđur, odbornik SNS-a, za skupštinskom govornicom kazao je da obraćanje zamenice gradonačelnice zaista bilo neprimerenoi kao “perfidan pokušaj kompromitacije svega što je Jasmina Barać rekla”.

“U očima građanima koji ovo gleda, ispašće da se ona se nešto žali i ima primedbe, a da joj je Grad sve dao i učinio. Nije u redu da neko ko predstavlja Grad perfidno diskredituje ono što neko od odbornika kaže. Odbornici imaju pravo da kritikuju, vaše je pravo da slušate i odgovorite, ali bez hvalospeva”, priča Banđur.

Davidović je na to odgovorila na nije imala lošu nameru i najavila da će se od naredne godine povećati sredstva za usluge ličnih pratilaca i personalnih asistenata.

Detaljnije pogledajte u videu..

Nedelja žena sa invaliditetom obeležava se od 2013. godine, u periodu od 17. do 24. novembra, kako bi se širila svest kod javnosti o položaju žena sa invaliditetom u društvu i životne uloge koje uspešno obavljaju kao majke, sportistkinje, preduzetnice.

Foto: Lična arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

6 Komentara

  1. Осведочени борац против права инвалида ! Нека наведе нешто што може да је обележи као истинског борца за права инвалида . Остаће упамћена као вишеструки политички прелетач . Све што није лични интерес није предмет њеног интересовања . У потпуности подржавам став доносилаца одлука о расподели средстава организацијама инвалида . Једини критеријум треба да буду квалитетни пројекти који афирмишу решавања питања од интереса за инвалиде .
    Нека не користи унутарстраначке полемике за личну промоцију . Свој статус и своје фамилије је решила .
    Такав човек у аренама одлучивања није потребан никоме !

    1. E veci nonsens nije mogao da bude napisan.
      Ocigledno zastupanje interesa dr. strane jer se vidi da je ovo neko narucio.

    2. Djuro vrati pare koje si zloupotrebila za invalide.. Napred Jasmina samo jako..

  2. Očigledno je ne poznajete kad ovakve gluposti pišete. A pretpoatavljam.i ko piše. Ako se neko istinski bori za OSI bez ikakvog ličnog interesa je upravo Jasmina Barać. A koliko pojma nemate govori ,,Djuro” i to što pišete da je preletač hahaha..slabo ate informisani, dotična nikada nine bila član ni jedne atranke, sve jw poatigla svojim radom i upornošću, poznajem je još sa fakulteta. A o kako ih nazivate ,,donosiocima odluka” nemam komentar. Narod sve vidi…Kako swju tako će i žnjeti. I pazite da vas mržnja ne ubije, nije dobra za zdravlje😉

  3. Kad god je kriza stradaju oni najslabiji-osobe sa invaliditetom. U Hrvatskoj upravo donose zakon o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku a mi se cenjkamo hocemo li dati 4 ili 8 sati asistencije nekom kome je potrebno 24h pomoći. Niko nema dva asistenta pa ni Jasmina a i te kako bi to trebalo uvesti za mnoge.

  4. Bravo Jasmina.. Koliko su se samo neka udruženja provukla koja nemaju veze sa invalidima.. Samo tako u centar.. A za tek za personalne asistente je potpuno u prvu.. Minimalac za tezak posao

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com