DruštvoHronika

Jak pljusak u Nišu ponovo poplavio ulice i pojedine kuće (VIDEO)

Niš je ponovo zahvatilo nevreme i ovog puta poplavilo mnoge kuće na Paliluli, ali i u drugim delovima grada. Na ulicama voda, pa se i saobraćaj u pojedinim delovima  odvija otežano.

Prema podacima meteorološke opservatorije u Nišu za samo pola sata palo je 28 litara kiše po metru kvadratnom, što je više u odnosu na samo pre nedelju dana kada je naš grad zahvatilo nevreme. Najveća količina kiše pala je u periodu od 19:30 do 20:05, ističu meteorolozi.

Na istim kritičnim saobraćajnicama u gradu ponovo se zadržava voda, jer slivnici ne mogu da prime veliku količinu kiše koja je pala za kratko vreme.

Кod vremenskih nepogoda gde su padavine u kratkom vremenskom intervalu veće od 20/l po m2, dolazi do problema na desetak lokacija u gradu, koje zbog svog položaja, konfiguracije terena i karakteristika kanalizacionog sistema ne mogu da prime toliku količinu vode. Problemi na slivnicima se javljaju kad se velika količina vode sjuri nizbrdo, spere i sa sobom ponese lišće, kese, komunalni otpad, šljunak, blato i trenutno zapuše slivničke rešetke i dođe do taloženja vode oko slivnika., objašnjavaju Niškim Vestima u JKP Naissus.

Voda koja se slila u niže delove grada već je počela da ulazi u podrume i suturene kuća i zgrada. Građani ističu da se bujica vode sliva Kovanlučkom ulicom. Stanovnici Brzog Broda kažu da kiša plavi njihova prizemlja.

Šta je sve poplavljeno u Nišu biće poznato nakon što se građani obrate svojim matičnim opštinama za pomoć za saniranje štete.

“Situacija se normalizovala i voda se povukla. To znači da sistem funkcioniše. Sve smo očistili i bili smo spremni za padavine, ali ne u ovom obimu. Na terenu je bilo, a i dalje je sedam ekipa”, kažu u JKP “Naissus”.

Poređenja radi, dodaju u ovom preduzeću, je i to što je pre više od mesec dana ceo Beograd bio pod vodom nakon padavina od 50 l/m2.

“Kod nas je za pola sata palo blizu 30 l/m2. Nijedan sistem to ne može da podnese”, ističu u JKP “Naissus”.

Ulica Stanoja Bunuševca nakon padavina; Foto: JKP “Naissus”

Pročitajte Zašto u Nišu dolazi do zadržavanja vode na pojedinim delovima ulica Niša usled jake kiše.

Godišnje JКP Naissus očisti 13 000 slivnika na teritoriji grada Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Bitno da dajete pare na ko zna sta, da delite po dzepovim, vas grad mesto de zivite svake godine poplave a za svo vreme nista niste preuzeli bukvalno ni pomislili na neki projekt koji ce pomoci da ne dolazi do istog, kukate za kosu koja je padala 2 sata i poplavila sve… Hmmm sta bi da vam ovakav pljusak pada nekoliko dana bez prestanka…. Nebi bili spremni na to, poplava bi nanela stete mnogima najviše sirotinji… Stete koliko te volja….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com