Kultura

Jadranka Jovanović i Dragana Moles za Dan zaljubljenih u Narodnom pozorištu

„Ljubav na dar“ naziv je koncerta koji 14. februara organizuje Narodno pozorište Niš. Nastupiće srpske operske dive Jadranka Jovanović iz Beograda uz pratnju pijanistkinje Nade Matijević i Dragana Moles iz Niša uz pratnju pijaniste Bojana Mladenovića i glumca Miloša Đurovića.

Organizatori najavljuju koncert za pamćenje, s obzirom na to da će Jadranka i Dragana prvi put zajedno nastupati pred niškom publikom.

Program je osmišljen tako da intrigira i istovremeno zabavi publiku. Neklasičan je u svakom smislu, jer ne sadrži samo klasična dela. Osim popularnih operskih arija, program čine i kancone, šansone, pažljivo birani svetski hitovi, filmska muzika, kao i biseri domaće starogradske muzike. Zvezda koncerta je, svakako, Jadranka, a ja ću u svojih dvadesetak minuta nastupa pokušati da doprinesem kvalitetu koncerta”, kaže Dragana Moles, koja je trenutno u Rimu, gde živi i radi.

Koncert počinje u 20 sati, a ulaznice se mogu nabaviti na blagajni pozorišta.

Prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, mecosopran Jadranka Jovanović, iza sebe ima više od dve hiljade nastupa. U Nišu, do sada je nastupala nekoliko puta. Veliku naklonost prema njenom umetničkom radu pokazala je publika širom sveta, od Pekinga do Meksiko Sitija. Milanska „Skala”, „Mocarteum” u Salcburgu, „Kenedi Centar” u Vašingtonu, „Karnegi Hol” u Njujorku „Teatar Munisipal” u Rio de Žaneiru, „Bunka Kaikan” u Tokiju, samo su neka od više od 120 svetskih operskih i koncertnih pozornica gde je srpska operska diva nastupala. U svojoj, bezmalo četrdesetogodišnjoj karijeri otpevala je više od 70 uloga iz opera i vokalno-instrumentalnih dela, među kojima su Verdijev „Rekvijem”, Pepeljuga, Abigaila, Princeza de Bujon, Grofica Marica, Izabela, Preciozila, Komponist i brojne druge. Raskošnog glasa i atraktivnog izgleda Jadranka Jovanović je ostavila poseban pečat kao prva Karmen u Arapskim Emiratima.

Sarađivala je sa najvećim imenima svetske muzičke scene, poput Plasida Dominga, Hozea Karerasa, Klaudija Abada, Mirele Freni. Svoj istraživačko-muzikološki rad krunisala je inoviranjem u muzičkom životu Srbije organizujući tematske koncerte, kao i prezentovanjem velikog broja muzičkih rariteta, koje je prva izvela na prostore bivše Jugoslavije. Rođena Beograđanka, Jadranka Jovanović je tokom svoje duge internacinalne karijere bila i ostala svoja verna svom rodnom gradu.

Dragana Moles rođena je 1970. godine u Nišu. Iako je talenat za operu i izvođenje sakralne muzike, prepoznala još kao devojčica, ipak se odlučila za prirodne nauke i upisala Elektronski fakultet. Međutim, tek sa 24 godine upisala je studije pevanja na Nacionalnoj muzičkoj akademiji u Sofiji, uporedo studirajući i na Nacionalnoj pozorišnoj akademiji. Specijalizirala je vokalnu pedagogiju i doktorirala metodologiju poučavanja operskih pevača netalijanskih nacionalnosti.

Profesionalni operski debi Dragana Moles je imala 2002. godine kao Violeta u Travijati u Nacionalnoj operi Stara Zagora. Iste godine osvojila je i jednu od posebnih nagrada na Međunarodnom takmičenju Opera rinata, Verceli, Milano. Njene druge uloge su Mikaela u operi Karmen, Mimi i Musetta u Boemu, Dona Ana u Don Đovaniju, Đilda u Rigoletu, Dezdemona u Otelu, Adina u Eliksiru ljubavi itd.

Njena raznovrsnost, kao izvođača, omogućila je da kroz karijeru obuhvati širok spektar vokalnih žanrova, od opere, oratorija, kamerne muzike i recitala do muzičkog teatra i direktnih igara.Dragana Moles danas živi u Rimu gde je nastavila karijeru kao izvođač, ali i kao pedagog. Više od deset godina kao vokalni trener i učitelj pevanja predaje mladim i profesionalnim pevačima i horovima. Takođe, održala je više od dvadeset master klaseva na univerzitetima i fakultetima u nekoliko evropskih zemalja, podučavajući pevanje i pravilno izgovaranje italijanskog jezika u pevanju.

Učestvovala je u žiriju različitih međunarodnih pevačkih takmičenja, sarađujući sa imenima kao što su Džoan Saterlend i Ričard Bonin. Dobitnica je više nagrada različitih evropskih akademija i udruženja.

Molesova je pre osam godina osnovala Udruženje “Prijatelji muzike” i od tada kreira, producira i predstavlja kulturne i obrazovne projekte za mlade i odrasle, sa namerom da promoviše umetnost, istoriju, kulturu, klasičnu muziku, posebno opere, njihove vrednosti i antropološki značaj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com