Društvo

Izviđači šetnjom u Gornjem Barbešu obeležavaju svetski Dan planete Zemlje

Odred izviđača “Josif Pančić” iz Niša, 24. godinu zaredom organizuje promotivno-ekološku šetnju ”Stazama akademika Josifa Panćića, a ove šetnjom u Gornjem Barbešu obeležiće Dan planete Zemlje od 21. do 23. aprila.

Akcija je otvorena za sve posetioce.

“Povodom obeležavanja svetkog dana planete Zemlje, u subotu 22. aprila svi zainteresovani građani moći će da se pridruže izviđačkoj šetnji, a okupljanje učesnika je kod škole OŠ ”Vitko i Sveta” u Gornjem Barbešu u 9:30 časova”, kažu organizatori.

Aktivnost za posetioce je simboličnih 250 dinara, a uz dan proveden sa mladim ljudima u prirodi, dobija se i tradicionalni izviđački ručak.

Foto: OI “Josif Pančić”

Oko 150 izviđača iz Niša, Sremske Mitrovice, Šapca, Obrenovca, Bele Palanke, Svrljiga, ali i izviđači iz Bosne i Hercegovine prošetaće 13km kružnom stazom od Gornjeg Barbeša preko Vilandrice i Seličevice nazad do Gornjeg Barbeša i ukazati na značaj očuvanja prirode.

“Pored šetnje, ovogodišnju aktivnost obeležiće i sadnja četinara na stazi, u čast rođenja Dr Josifa Pančića, botaničara i prvog predsednika Srpske Akademije Nauka. Kako želimo da ukažemo na značaj ekologije, reciklaže i održivog razvoja, u okviru svih aktivnosti, organizovaćemo i ekološke radionice o sortiranju otpada kako bi svaki učesnik sa ove aktivnosti, sa sobim poneo nova znanja i želju za malim, ali bitnim promenama u pogledu očuvanja prirode”, dodaju organizatori.

Foto: OI “Josif Pančić”

Iako im je na svakoj izviđačkoj aktivnosti primarni cinj druženje i stvarnje jakih i dugih izviđačkih prijateljstava, nadaju se da će zajedno uspeti da podignu svest ljudi o značaju očuvanja i ophođenja prema prirodi koja nam nesebično nudi sve svoje potencijale za uživanje.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com