Društvo

Izviđači iz Srbije i Makedonije na maršu “Stazama akademika Josifa Pančića”

Preko stotinu izviđača iz svih delova Srbije, ali i Makedonije, boraviće od 27. do 29. aprila u selu Sićevo nadomak Niša, gde će učestvovati na maršu “Stazama akademika Josifa Pančića”.

Izviđači će biti smešteni u Osnovnoj školi “Nadežda Petrović”, u kojoj će spavati dve noći. U subotu, 28. aprila, prelaziće stazu dugu 15 km od Sićeva, preko Pasjače pa sve do Oreovca, gde ih očekuje odmor i uživanje u prelepoj prirodi i čistom vazduhu, a onda povratak nazad u školu.

Izviđačke akcije su uglavnom takmičenja. Na maršu se ne takmičimo, već svi zajedno prelazimo stazu i to je neka njegova suština – što više druženja, novih poznanstava, uživanja u prirodi, a to i jeste jedna od uloga izviđača“, rekao je načelnik ove akcije Nenad Mladenović.

Iako je prelaženje staze glavni deo akcije, ni večeri neće ostati bez sadražaja. Tako izviđače u petak, nakon smeštanja u školu očekuju turniri u fudbalu i košarci, a u subotu će imati prilke da pogledaju film.

Marš “Stazama akademika Josifa Pančića” napreduje iz godine u godinu i kada je u pitanju brojnost gostiju i kada je u pitanju organizacija. Ove godine smo odlučili da ponovimo stazu od pre par godina, jer su iskustva bila odlična, a učesnici su uživali u prirodi i prelaženju staze” kaže načelnik odreda Mima Stojanović.

Akciju će svečano otvoriti u subotu u 08:45 predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović. Odmah nakon otvaranja izviđači će krenuti na stazu.

Ovo je akcija koju niški Odred izviđača “Josif Pančić” organizuje po 19. put. Najčešće se održavala u Niškoj Banji, ali i okolnim mestima: Jelašnici, Ostrovici, Bojaninim vodama, Sićevu…

Odred “Josif Pančić” osnovan je 1981. godine i tada je nosio naziv “Edvard Kardelj”, a nastao je u okviru istoimene škole, današnje Osnovne škole “Sveti Sava”. Desetak godina kasnije, odred je promenio ime i nazvan je po prvom predsedniku Srpske kraljevske akademije, lekaru i botaničaru Josifu Pančiću. Na hiljade dece, mladih i onih nešto starijih prošlo je kroz naš odred tokom njegovog postojanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com