Društvo

Izviđač za promene

Izviđačka razmena „Izviđač za promene“ je petodnevna izviđačka razmena, koja se održava u izviđačkom centru „Ohrid“ u periodu 4. do 9. decembra.

Ovo je prva je aktivnost iz projekta „Scouts united Learn it, Do it, Scout it“ koji finansira Regionalna kancelarija za saradnju sa mladima, institucionalni mehanizam, osnovan od strane učesnika zapadnog Balkana sa ciljem da promovišu duh pomirenja i saradnje između mladih u regionu kroz programe razmene mladih.

Savez izviđača Srbije ima 9 učesnika, od ukupno 32, koji su članovi svih niških izviđačkih odreda. Učesnike će predvoditi načelnik Saveza izviđača Grada Niša – Dušan Đorđević.

„Ovaj projekat ima za cilj da dovede potencijalne lidere, koji će biti obučeni da budu inicijatori za buduću regionalnu saradnju i održavanje obnovljene komunikacije. Fokus izviđačke razmene biće usmerenje na saradnju koju je ovaj region imao u prošlosti. Promovisaće regionalnu, prekograničnu i međukulturnu saradnju. Razmena će biti puna neformalnog obrazovanja i pripremiće učesnike da znaju kako da organizuju male radionice o izgradnji mira u svojim zajednicama. Teme u toku pet dana biće: interkulturalni timovi i aktivnosti izgradnje grupa, rešavanje sukoba i izgradnja mira, komunikacija, aktivizam mladih i pripremu za radionice”, ističe Dušan Đorđević.

Druga aktivnost su radionice o izgradnji mira koje će u svojim lokalnim jedinicama održavati učesnici iz svake države, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija.

Treća aktivnost i druga izviđačka razmena biće održane na proleće naredne godine, u Cetinju, Crna Gora, kako bi grupa zajedno podelila svoje iskustvo i isplanirala buduće zajedničke aktivnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com