Društvo

Izviđači iz Niša organizuju kamp koji okuplja mlade

Od 1. do 6. maja u Severnoj Makedoniji u okviru projekta LINE UP okuplja se preko 50 mladih iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, iz različitih verskih i kulturoloških sredina.

Da li su bolji Banjalucki ćevapi ili Makedonska pastrmajlija?

Na koji način se pravilno čestita Bajram i kako se najbolje ukrašavaju jaja za Uskrs? Šabacki vašar ili Niška Banja?

Ovo su neka od pitanja na koje ce udruženi mladi iz zemalja regiona dati svoje kreativne odgovore tokom predstojećeg kampa.

Od 1. do 6. maja u Severnoj Makedoniji u okviru projekta LINE UP okuplja se preko 50 mladih iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, iz razlicitih verskih i kulturoloskih sredina.

Mladi ce uciti o bogatstvu kulturnog, religijskog i istorijskog nasleđa Zapadnog Balkana ali i pričati o govoru mržnje, stereotipima i verbalnom nasilju koje je sveprisutnije kod mladih.

Tokom kampa obilaziće crkve, dzamije i sinagoge i zajedno slaviti različitosti.

Nakon kampa, svako od njih će, u svojoj lokalnoj sredini, organizovati radionice kroz koje ce preneti svoja iskustva jos vecem broju mladih i siriti duh tolerancije, solidarnosti i postovanja razlicitorsti.

Projekat LINE UP je vođen idejom prevazilaženja granica, predrasuda i zabluda kod mladih na polju poznavanja, razumevanja i prihvatanja drugih etničkih, verskih i nacionalnih grupa.

Projekat je namenjen mladima iz neprivilegovanih krajeva u regionu Zapadnog Balkana (Srbije, Bosne i Herecgovine i Severne Makedonije.), pre svega onima koji kroz putovanja nisu imali prilike da upoznaju ljude, mesta i kulturu drugih naroda iz regiona.

Cilj projekta je obučavanje 45 mladih trenera i lidera, koji će u svojim sredinama voditi i promovisati interkulturalni dijalog u cilju suprostvaljanja govoru mržnje i izgradnji mira.

Organizator projekta je odred izviđača Mija Stanimirović, koji ima više od 70 godina dugu istoriju rada sa mladima kroz različite načine neformalnog obrazovanja.

Projekat ne bi bio moguć bez finansijske podrške RYCO – Regionalne kancelarije za saradnju mladih, od kojih smo dobili jedan od grantova na 5. Otvorenom pozivu.

RYCO je međuvladina organizacija koja podržava i unapređuje regionalnu i multikulturalnu saradnju mladih na Zapadnom Balkanu.

Programi RYCO-a usmereni su na stvaranje mogućnosti za uključivanje mladih u aktivnosti koje doprinose međusobnom razumevanju i pomirenju u građanskom, društvenom, obrazovnom, kulturnom i sportskom domenu.

RYCO inicira i učestvuje u kreiranju politika i zalaže se za reforme.

Takođe, podržava razvoj političkog i društvenog okruženja koje osnažuje i olakšava razmenu mladih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com