Servisne

IZVEŠTAJ HIDROLOGA: Nišava u opadanju, NEMA straha od poplava

Kako je Niškim Vestima rekla hidrolog Meteorolške opservacije Niš, Milena Milojević, trenutni vodostaj Nišave je 154 centimetra, dok je najviši vodostaj izmeren u subotu, 2. decembra i iznosio je 240. Milojević naglašava da je korito reke Nišave odlično regulisano i da nema nikakvih bojazni od mogućih poplava.To, nažalost nije slučaj sa slivom Južne Morave kod Mojsinja koji je u crvenom alarmu i vanrednoj odbrani od poplava.

Sudeći po rečima Milene Milojević, hidrologa, Nišlije nemaju razloga da brinu o poplavama.

„Reka je u opadanju i trenutni nivo vode je 154 cm. Najviši vodostaj je zabaležen 2. decembra kada je iznosio 240 centimetara, ali i to nije bilo zabrinjavajuće kada se zna da je linija redovne odbrane 280, a vanredne 475 centimetara“, uverava hidrolog.

Foto: Goran Stanković

Ona dodaje da i u narednim danima nema razloga za brigu, jer se po meterološkom najavama očekuje samo sitna kiša i to tek u subotu, 9. decembra.

„Osim što je korito Nišave dobro kontrolisano, vodostaj je regulisan i protočnom Zavojskom akumulacijom. Do naglog porasta Nišave došlo je usled višednevnih obilnih padavina na širem području, pa se čitav sliv sublimirao u Nišavu“, objasnila je.

Ona dodaje da su vodostaji svih reka trenutno u opadanju, ali da je sliv reke Južne Morave kod Mojsinja i dalje u crvenoj zoni, što je linija vanredne odbrane od poplava.

Prema podacima hidrometerološke službe, u Nišu je ovih dana palo 30- 40 litara kiše po kvadratnom metru, dok je u okolini Aleksinca zabeželen i rekord od čak 70 litara po metru kvadratnom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com