Društvo

Izvadili iz Nišave pet do šest tona otpada

Kampanja “Ne prljaj. Nemaš izgovor!“ ovog vikenda je organizovana u Nišu, a tokom akcije očišćeno je korito i obala Nišave od Tvrđavskog do Železničkog mosta duž Keja Kola srpskih sestara. Akciju su podržali niški sportisti iz Košarkaškog kluba  Niš i Kik boks kluba „Čergar Niš”. Pridružili su se i JKP Medijana, Udruženje građana „Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule  “Sokak“. Sa njima su bile i najmlađe Nišlije, đaci prvaci.

“Naš klub se rado odaziva svim akcijama bilo da su one humanitrne ili da za cilj imaju da se podigne svest građana o očuvanju životne okoline. Pored košarke, primarni cilj našeg kluba je edukacija mladih i zato danas sa najmlađim Nišlijama čistimo Kej”, kažu u KK “Niš”.

Učesnici akcije kažu da su u koritu Nišave pronašli sve i svašta, počev od plastičnih flaša, stare odeće, delova nameštaja, tepiha, do postolja za suncobrane, a bilo je i kanti za otpad, onih koje viđamo na ulicama.

Omer Hasanović, trener  Kik boks bluba “Čegar” Niš dodaje da je iz Nišave samo na ovom potezu izvađeno pet do šest tona otpada.

“Ma ne zna se šta smo sve našli. Izvadili smo nekoliko držača za suncobrane, one od betona, potom rešetke za kanalizaciju, nekoliko njih, dušeke, ćebad, mikrotalasnu pećnicu”, nabraja Hasanović.

Čišćenju reke Nišave pridružilo se i Udruženje građana “„Društvo za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule  “Sokak“. Predsednik ovog udruženja Bratislav  Vučković koji je i član Gradskog veća zadužen za komunalne delatnosti  kaže da nema izgovora za prljanje, ali ne sme da postoji ni izgovor da se neko ne pridruži ovoj akciji.

Foto: V. P.

“Grad će uvek podržati ovakve akcije posebno što je to jedan od načina da se promeni svet građana kada se radi o ekologiji. Drago nam je i da postoje društveno odgovorne kompanije koje su spremne da svojim primerom utiču na promenu svesti o očuvanju životne okoline”, kazao je Bratislav Vučković. “Na ovaj način čuvamo najveće bogastvo našeg grada, a to je reka koje protiče kroz centar grada pored naše Tvrđave kojom se ponosimo”.

Društveno odgovorna  kampanja koju organizuje SBB fondacija  „Ne prljaj. Nemaš izgovor!“  se već petu godinu zaredom tradicionalno i kontinuirano sprovodi u našoj zemlji uz podršku gradova, brojnih javnih ličnosti, medija, udruženja, organizacija, festivala i ljudi koji žele da svoje okruženje učine zdravijim i čistijim mestom za život.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com