Društvo

Izuzetne žene Srbije biće oslikane na muralima u čitavoj zemlji. U Nišu mural Jovanke Bončić Кaterinić

U okviru projekta „Izuzetne žene Srbije“, Ambasada Holandije u saradnji sa Centrom za ženske studije, Кulturnim centrom GRAD i gradovima Srbije poziva sve zainteresovane street art umetnike da učestvuju u izradi murala najznačajnijim ženama 20. i 21. veka.

Cilj projekta je odavanje priznanja izuzetnim ženama, upoznavanje mladih generacija sa heroinama i delima koje su ostavile svojim radom i delatnošću.

“Projektom je obezbeđen materijal i honorar za umetnike. Moguće je prijaviti se za više murala, ali jedan umetnik može biti izabran samo za jedan mural. Rok za prijavu je 30. januar 2022. godine, a izrada murala planiran je u februaru i martu”, navode.

Za prijavu je potrebno poslati si-vi na engleskom jeziku, ilustraciju prethodnih radova i skicu za predloženi mural. Prijave treba slati na adresu nlmurali@gradbeograd.eu.

Organizatori projekta ohrabruju umetnike da se prijave za izradu murala u svom gradu.

U Nišu će biti oslikan mural Jovanke Bončić Кaterinić.

Jovanka Bončić Кaterinić rođena je u Nišu 1887. godine, a umrla je u Beogradu 1966. godine. Prva je žena arhitekta u istoriji Nemačke koja je stekla diplomu inženjera.

Jovanka Bončić Кaterinić je autor Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta u Beogradu. Njana dela su, na primer, čuveni Banski dvor u Banjaluci, kao i deo banjskog kupatila u Banji Кoviljači.

Jedna nagrada koju dodeljuje Univerzitet u Darmštatu, na kome je diplomirala, kao i jedna ulica u studentskom kampusu nose njeno ime.

I nagrada i ulica

Koliko je Jovanka Bončić značajna u nemačkom “gradu nauke” potvrđuje i činjenica da jedna nagrada koju dodeljuje Univerzitet u Darmštatu, kao i jedna ulica u studentskom kampusu nose njeno ime. Od pre dve godine nagrada “Jovanka Bončić” dodeljuje se ženama za posebna naučna dostignuća u oblasti materijala i geonauke. U Nišu dugo nije imala nijedno obeležje, da bi na inicijativu Društva za očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule -„SOKAK“ ” dobila ulicu na Paliluli.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com