Društvo

Izolacionisti oživeli Vizantijsku ulicu u Tvrđavi

Nišlije koje koriste lepo vreme i tople dane da se malo rashlade u niškoj Tvrđavi ovih su dana mogli da primete novo dešavanje u Vizantijskoj ulici kod Salona 77. Mnogi od njih su zastali kako bi saznali šta se dešava. Privukla ih je proba za pozorišni petfermans „Izolacionisti“ koji se priprema i čiju premijeru uskoro mogu da očekuju. Performans u režiji Maje Mitić je deo projekta „Inicijativa za zdravo i kreativno starenje“ koji se realizuje u okviru projekta „Podrška građanskom aktivizmu i zajednici“ koju realizuje Nova mreža, a koji je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a koji sprovodi Bitish council i Trag fondacija.

 

 

“Radeći na predstavi, kroz pozorišne radionice, sa osobama 65+ na projektu “Zdravo i kreativno starenje”, u vreme koronavirusa 2020. koji je preplavio našu planetu, zaustavio ljude, promenio način rada mnogih zanimanja, posebno izvođačkih umetnosti – pozorišta, plesa, koncerata… prekrio nam lica maskama, odložio druženja i putovanja, nametnuo nam pojam “fizičke distance”,  bavimo  se upravo tim jednostavnim ljudskim potrebama za socijalizacijom u situaciji izolacije”, kaže  Maja Mitić,  režiser.

Saradnik na muzici je Milena Despotović, za dizajn svetla i ton zadužen je Bane Ilić, kamera je u rukama Ivana Jovanovića i Nenada Petrovića, menadžerka projekta je Branislava Jovanović, Nova mreža, koordinatorka projekta Ana Veljković, Nova mreža. U predstavi igraju Verica Denić, Svetlana Jovanović, Dubravka Katić, Slavica Ivanov Krstić, Svetlana Mančić, Suzana Milenković, Vesna Milošević, Vesna Rajski, Zorica Sibinović, Nina Stanković i Zorica Stefanović, a tu je i Una Marković koja je zadužena za pevanje.

Svi oni zajendo na momenat su oživeli Vizantijsku ulicu u Tvrđavi gde se odvija priča performansa kome ne mogu da odole prolaznici mada se radi samo o probama.

„Cilj projekta čiji  je deo i performans na kome radimo je poboljšanje uslova života i statusa u društvu za žene i muškarce, pripadnicke trećeg doba u Nišu. Kroz ovu Inicijativu „Nova mreža“ želi da promoviše koncept zdravog starenja, za koji se zalaže Svetska zdravstvena organizacija, kroz potpisivanje sporazuma sa relevatnim pojedincima i institucijama, kako bi se postavila platforma za dalje unapređenje uslova života najstarijih stanovnika“, dodaje Maja Mitić.

„Inicijativa za zdravo i kreativno starenje“ je osnažila pripadnike trećeg doba i kroz zdravstveno psihološke radionice i uz pomoć modernih tehnika i metoda ponudila im mogućnost za lični rast i razvoj kroz dramu u edukaciji.Zdravstveno-preventivne i iskustveno-edukativne radionice sprovedene su sa osobama starijih od 65 godina a koji su članovi veteranskog folklornog društva Studentskog kulturnog centra u Nišu, Kola srpskih sestara u Nišu i Gradske organizacije penzionera u Nišu.

Radionice iz zdravstvenog ugla vodila je dr Sonja Novak, specijalista epidemiolog koja je učesnicima stručno prikazala proces starenja, a onda i u razgovoru sa njima prikupila mišljenja i stavove starih kako bi bili uvršteni u definisanje platforme na temu demografskih promena.

Psihološku podršku kroz iskustveno-edukativne radionice vodila je Suzana Stojiljković, NLP trener koja je istom metodom, samo iz svoje oblasti prikupljala informacije o problemima i strahovima starih i kako ih prevazići.

Najzaintersovaniji učesnici radionica za problem starih bili su pozvani da učestvuju u radionici drama u edukaciji koja podrazumeva predstavljanje savremenih tehnika teatra, pozorišni performans, a koji je vodila glumica Maja Mitić.

Podršku u radu Udruženju “Nova mreža” pruža i narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević koja će rezultate projekta predstaviti u Skupštini Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com