Društvo

Izmene planskih dokumenata, novina u planiranju u zoni mešovite namene

Na današnjoj sednici Skupštine Grada Niša među tačkama dnevnog reda našle su se tačke koje se tiču izmena planskih dokumenata. Izmene, dopune i odluke odnose se na Otvoreni tržni centar (OTC), Novi Niš i područje severno od Bulevara Svetog Pantelejmona.

Ivan Grmuša, v.d. direktora Zavoda za urbanizam, pojasnio je da se ovim planskim dokumentima predviđa izmena i dopuna plana Novog Niša u pogledu obavezivanja investitora da na tom području izgradi objekte javne namene.

„U tom planskom dokumentu uvodi se u saglašavanje i jedna novina u planiranju,  zona mešovite namene, koja se dalje razrađuje planom detaljne regulacije i budući investitori se obavezuju u tim zonama grade objekti javne namene, sportskog sadržaja, zelenih površina i tako dalje. U šestim izmenama i dopunama se nalaze tri lokacije od ukupno sedam, koliko je predviđeno generalnim urbanističkim planom. To je zona na prostoru Novog Niša, zona na prostoru OTC-a i zona iznad „Vulkana“ prema Nišavi. Sve tri zone mešovite namene razrađivaće se planovima detaljne regulacije“, poručio je Grmuša.

On pojašnjava da je na održanoj sednici Skupštine, doneta odluka o pristupanju izradi plana za detaljne
regulacije za Novi Niš.

“Takođe, nalazi se i odluka o izradi plana detaljne regulacije severno od Bulevara Svetog Pantelejmona, uz obavezu da se na tom prostoru planira objekat osnovnog obrazovanja, objekat predškolske ustanove i parkovska površina sa mogućnošću izgradnje verskog objekta“, priča Grmuša.

Kako navodi, tokom protekle godine povećana je efikasnost za više od 50 odsto, a da je u prošloj godini usvojeno 14 planskih dokumenata.

Branislav Jovanović, Odbornik koalicije „Niš moja grad“ kazao je da  sadašnja gradska vlast kasni 12 godinama odlukama o izgradnji škole, vrtića i pijace na Panteleju .

„Pričamo stalno da oni nemaju planska dokumenta za Palilulu i Pantelej. Oni tek sada razmišljaju je gde će da se grade škola, vrtić, pijaca i crkva. Mi smo im napravili sve ulice, bulevare, mostove, povezali Pantelej sa centrom grada, a oni jadni i dalje posle 12 godina tumaraju, ne znaju kako da unovče Somborski bulevar koji je zlata vredan, koji je povezan sa auto-putem“, kaže on.

Miodrag Stanković, takođe odborik pomenute koalicije  navodi da neće podržati pomenute izmene. Kao razlog navodi  da  je neophodno odraditi strategiju zaštite od poplava i procena uticaja na životnu sredinu.

On je zatražio da se uradi analaiza svih poplavljenih područja i kuća, kao i da se oštećenima nadoknadi šteta.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com