Kultura

Izložbu skulptura od stakla slovačkog umetnika Zoričaka u Salonu 77

U Salonu 77 biće otvorena izložba pod naziv „Nezaboravimo“ koju čine skulpture od stakla slovačkog umetnika Jana Zoričaka. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 20. oktobra sa početkom u 13.30 sati

Izložbu priređuje Ambasada Slovačke Republike u Beogradu u saradnji sa Počasnim konzulatom u Nišu i Galerijom savremene likovne umetnosti, a svečano će je otvoriti Fedor Rosoha, ambasador Slovačke u Srbiji.

“Izložba obuhvata nekoliko tematskih celina. Glavni izvor inspiracija Jana Zoričaka je univerzum koji ga je fascinirao od mladosti i čiju beskonačnost simbolično dočarava bojenim skulpturama od stakla kroz geometrijske i apstraktne forme.”, naveli su organizatori.

Jan Zoričak je jedan od najcenjenijih autora savremenog staklarstva. Rođen je u Ždiraju, a živi i radi u Francuskoj gde je inicirao izgradnju muzeja stakla i lepih umetnosti u Sar Poterieru i realizaciju simpozijuma staklarstva u Eksu u Provansi. Njagova dela su zastupljena u kolekcijama značajnih svetskih muzeja, ali i na jedinstvenim mestima kao što je Severni pol. Nosilac je značajnih priznanja u mnogim zemljama, između ostalog u Slovačkoj Pribinovog krsta prvoj reda i Nagrade kompanije Imre Viner Кing za razvoj francusko-slovačkih kulturnih odnosa. Značajno predstavlja slovačku kulturu i umetnost.

Izložba je već priređivana u Beogradu i Novom Sadu. Radno vreme Salona 77 od 12 do 18 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com