Društvo

Izložbom na otvorenom i porukom da se što više koriste parkovi i Trgovi, Zavod za urbanizam obeležava 61 godinu postojanja

Zavod za urbanizam u Nišu obeležava 61 godinu postojanja, izložbom na otvorenom prostoru, u renoviranom parku u centru grada u Ulici 7. juli.

Dan zavoda je zapravo 1. april, ali ga on obeležava danas zbog vanrednog stanja koje je zadesilo našu zemlju u tom periodu. Izložba je  već bila pripremljena, a danas u oči gradske slave je Zavod i relaizovao, na otvorenom, zajedno sa svojim građanima zbog kojih i donosi sva planska dokumenta vezana za naš grad. Izložba je interesantna jer je potpuno na otvorenom, na pešačkoj promenadi širokoj 8 do 10 metara, u renoviranom parku. Na izložbi je prikazano 48 radova.

“Ja sam ponosan da smo mi ovom izložbom rekli da treba da se koriste u što većoj meri prostori na otvorenom. Ako smo napravili popločane pešačke površine, moramo da ih napunimo sa sadržajima. Izađimo iz zatvorenog prostora i u gradskim parkovima i Trgovima dovedimo ljude, naše sugrađane. Obogatimo ih sadržajima, da se tu non stop nešto dešava. Ja sam sada presrećan, što naši gosti nisu unutra, nego smo svi napolju”, rekao je direktor Zavoda za urbanizam Miodrag Stanković.

On je istakao da je poruka urbanista za njihov 61 rođendan upravo ta da bi grad i svi koji živimo u njemu trebalo da mnogo više koriste otvorene prostore za različite manifestacije.

Na izložbi se nalazi retrospektiva planova i projekta vezanih za grad Niš i okolnih opština koji su realizovani poslednjih godina.

“Uspeli smo da pokrijemo celo gradsko građevinsko zemljište sa 22 plana detaljne regulacije, od prve do četvrte faze. To je proces koji je uspešno završen i pruža mogućnost i za izgradnju i za infrastrukturu, saobraćaj i legalizaciju. To je veoma bitno, jer je tek sada, od postojanja Grada Niša gradsko građevinsko zemljište pokriveno planovima. Osim planova ponosni smo i na projekte, poput ovog najnovijeg projekta rekonstrukcije Trga i parka, zatim na projekte vezane za saobraćajnice, kružne tokove i sve ono što je gradski interes, mi kao Javno preduzeće nadam se uspešno sprovodimo.

Izložba Zavoda za urbanizam povodom 61. godinu postojanja; Foto: M.V.

Zavod za urbanizam Niš formiran je Rešenjem Narodnog odbora Opštine Niš broj 55809 od 29. decembra 1958. godine, a njegovo faktičko postojanje datira od 1. aprila 1959. g. kada počinje da radi sa osam saradnika.

Za više od 50 godina postojanja i stručnog delovanja Zavod za urbanizam Niš imao je više organizacionih promena.

Zavod je izradio preko 3.000 stručnih elaborata: prostornih i generalnih urbanističkih planova, detaljnih urbanističkih planova i projekata, regulacionih planova, studija, programa i analiza za potrebe Niša, Republike Srbije i preko 40 gradova i opština u Srbiji.

Danas JP Zavod za urbanizam Niš obavlja svoju delatnost pružanjem usluga državnim organima, organima lokalne samouprave, fizičkim i pravnim licima, pod uslovima utvrđenim Statutom, a osnovu cenovnika svojih usluga u skladu sa propisima o planiranju, uređenju prostora i građenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com