Kultura

Izložbe dvoje Australijanaca otvara ambasador Danijel Emeri

U Galeriji Art 55 u Nišu večeras od 19 sati otvaraju se izložbe australijskog umetnika Demona Kovarskog i umetnice iz Južne Koreje Hjunju Kim koja živi Australiji. Ovim povodom će ambasada Australije prirediti koktel, a izložbu će otvoriti ambasador Australije u Srbiji Danijel Emeri koji se danas sastaje sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski u Gradskoj kući.

O UMETNICIMA

DEMON KOVARSKI

Demon Kovarski je studirao grafiku na Victorian College of the Arts i Glasgow School of Art. Od diplomiranja 2000. godine mnogo je putovao. Veliki deo njegovog rada inspitišu arhitektura, boje zemlje i neba.

Kovarski je dobitnik više nagrada, uključujući Toyota Community Spirit Artist Travel Award, Creative Victoria New Works Grant i Australia Council Asia-Australia Creative Partnerships Grant. Radio je kao naučni, sudski i arheološki ilustrator.

2007. godine je predavao crtanje i studirao minijaturno slikarstvo na Beaconhouse National University Lahore. Godine 2010, 2014 i 2017. predavao je grafiku na Indus Valley School of Art and Architecture Karachi.

Redovno izlaže u Australiji i inostranstvu.

Samostalne izložbe: Melburn, Kambera, Hong Kong, Seul, Njujork, Filadelfija, Velington, Kairo, Damask, Lahore, Islamabad, Karači…

HYUNJU KIM

Živi u Melburnu, Australija, od 2012. godine. Hjunju Kim je studirala na Dankook University Korea i Visva-Bharati University Santiniketan, India.

Hjunju Kim prvenstveno se bavi bakropisom i crtanjem. Njen magični realizam razdvaja svetove i spaja različite stvarnosti. Njena dela pričaju priče koje kombinuju prirodu, kulturu, mitologiju i maštu. Putovanje kroz različite kulture sveta daje joj bogat izvor za inspiraciju i ideje.

Od kada je diplomirala, Kim je izlagala i boravila u mnogim zemljama uključujući Veliku Britaniju, Grčku, Egipat, Indiju, Australiju, Novi Zeland, Hong Kong, Koreju, Kinu, Pakistan, Nepal, Francusku i Srbiju.

Kim je predavala grafiku na Lalit Kala Academy, Bhubaneswar, India, National College of Art, Lahore, Megalo Print Studio Canberra i Guanlan China Printmaking Museum. Godine 2016. Kim je boravila u Léhon, France u okviru rezidencijalnog boravka uz podršku Alfred and Trafford Klots International Program for Artists. Učestvovala je na Međunarodnom slikarskom simpozijumu Studenica u Srbiji 2019.

Umetnička dela Hjunju Kim izabrana su 2022. godine za Beijing Winter Olympics Print Portfolio a iste godine bila je finalista na International Print Biennial at the National Taiwan Museum of Fine Arts.

Kim je nedavno završila rezidenciju umetnika u Guanlan Original Printmaking Base.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com